симптоми на ниско желязо

Необичайни симптоми на ниско желязо, за които да следите

Съществуват необичайни симптоми на ниско желязо, които обаче са сигурен сигнал за дефицит на важния елемент в организма. Поддържането на занижени нива на желязо може да доведе до развитие на желязодефицитна анемия. Ето за кои по-малко познати симптоми на ниско желязо да следите!

Възпаление на езика – един от „най-странните” симптоми на ниско желязо

Внезапният оток и видимо побеляване на езика може да говори за дефицит на желязо. Обяснението за този необичаен симптом може да бъде следното. Езикът е мускул, а за правилната си функция, мускулите в нашето тяло разчитат на протеина миоглобин. При липса на достатъчно желязо в организма, червените кръвни телца стават по-слаби, а това се отразява пряко върху мускулите. Нужно е да се отбележи, че възпалението на езика може да е резултат и от алергична реакция. За това е добре да се следи и за други симптоми, подсказващи за недоимък на желязо.

Слаба коса, суха кожа и чупливи нокти

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Забелязвате ли негативна промяна във външния вид и състоянието на косата, кожата и ноктите си? Причината може да се крие в липсата на желязо. Феритинът е вътреклетъчен протеин, който складира желязото в организма. При критично ниски нива на елемента, тялото се обръща към всички източници на желязо, включително и феритина, намиращ се в космените фоликули на косата. Това води до отслабване на космените фоликули и забавяне на растежа на косата. Ниските нива на желязо се отразяват и върху кожата – тя става суха, а ноктите нацепени, слаби и чупливи.

Студени тръпки по кожата

Ако често ви е студено, дори когато температурите са високи, може да страдате от ниско желязо. Студените горни и долни крайници, и тръпките по тялото, говорят за желязодефицитна анемия – състояние, характеризиращо се с ниски нива на елемента в кръвта. Симптомите на анемия се проявяват поради нарушен поток на кислород през тялото, който повлиява правилното регулиране и възприемане на температурата.

Отслабена имунна система

Проучвания установяват, че за правилното делене на имунните клетки, включително лимфоцитите, са необходими добри нива на желязо. Ако страдате от недостиг на желязо е много вероятно да имате отслабена имунна система и да сте по-предразположени към вирусни, гъбични и бактериални инфекции.

Решение за противодействие на всички симптоми на ниско желязо

Най-добрият начин за противодействие на дефицита на желязо е повишаване на нивата му в кръвния серум. Това би спомогнало не само за овладяване на симптомите, а и за превенция и допълващо лечение на желязодефицитна анемия. Средството, с което ще си набавите оптимални количества желязо, е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът съдържа рационално комбиниран състав, представляващ 15 мг желязо (под формата на железен фумарат 45.60 мг), 400 мкг фолиева киселина и 9 мкг витамин B12. Всички активни съставки участват в кръвообразуването. Съчетанието им осигурява пълна компенсация на дефицитите, водещи до развитие на анемия.

Продуктът за правилно кръвообразуване не носи риск за здравето. Може да се приема и по време на бременност или при планиране на такава.

borola

Сподели:
Scroll to Top