дефицит на желязо

Дефицит на желязо – какво знаем за това състояние?

Дефицит на желязо е най-често срещаната хранителна липса. При него се наблюдава последващо развитие на желязодефицитна анемия. Какво знаем за железния дефицит и как да си набавим оптимално количество от микроелемента – прочетете в тази публикация.

Желязото има жизненоважна роля за доброто здравословно състояние на организма

Без него или при негов прием в по-малки от необходимите количества, много от основните жизнени процеси не биха могли да протичат нормално. Това важи особено силно за важните процеси на газообмен в организма. Железните атоми са основните структурни и функционални единици на хемоглобиновите молекули в еритроцитите. Недостатъчното постъпване на желязо в организма възпрепятства синтезирането на активен хемоглобин и съответно не е възможно да се образуват достатъчно количество функционални еритроцити. Всичко това е предпоставка за развитие на анемия.

Съществуват два етапа, водещи до дефицит на желязо и развитие на анемия

По време на първия етап или “етап на изчерпване”, намаляват общите резерви на желязо в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Вторият етап е желязо-недоимъчна еритропоеза (процес на формиране на червените кръвни телца). Той настъпва, когато приетото в организма желязо не може да компенсира неговите потребности, загуби и растежни нужди. В края на втория етап настъпва редукция на хемоглобина и се установяват нарушения в морфологията на еритроцитите.

Самостоятелното определяне на хемоглобина се използва като скрининг за анемия и за идентифициране на тежестта и разпространението ѝ на популационно ниво.

Ниският хемоглобин и дефицит на желязо носят сериозни последици за здравето

Анемията е състояние, което се характеризира с ниво на хемоглобина под нормалните стойности, определени въз основа на статистически критерии. Фактори, които влияят на нивото на хемоглобин са расата, надморската височина, пола, възрастта, физиологичното състояние и др.

Дефицитът на желязо и последващото развитие на анемия, се наблюдават най-често сред децата, особено във възрастта 6-18 месеца, и при бременните жени.

Дефицит на желязо в ранна детска възраст може да стане причина за забавяне на физическото развитие на детето. Неконтролиран железен дефицит по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане и/или от раждане на недоносено дете. Желязодефицитната анемия не е “безобидно състояние” и на нейната ранна диагностика, своевременно лечение и ефективна профилактика, трябва да се обръща сериозно внимание.

Симптоми на дефицит на желязо, които не бива да бъдат игнорирани

Умора и изтощение

Тяхната поява задължително би трябвало да се разглежда като повод за изследване за наличие на анемия. Ниският хемоглобин и намаленият брой еритроцити, които се установяват при подобни оплаквания, са следствие именно от дефицита на желязо в организма.

Честа поява на възпаления и инфекции

Желязото играе ключова роля за доброто състояние на имунната система, т.е. при недостатъчен негов прием, организмът става много по-податлив към инфекции.

Подут и отекъл език

Дефицитът на желязо и нарушеният газообмен причиняват недостиг на кислород, транспортиран до тъканите, което е свързано с подуване и болезненост.

Бледа кожа

Анемията е една от възможните причини за избледняване на кожата. Хемоглобинът придава здравословния румен цвят на кожата и при дефицит на желязо и нисък хемоглобин, бледостта е често срещан симптом.

Синдром на неспокойните крака

При много хора с дефицит на желязо се появява неврологично разстройство, което ги подтиква почти непрекъснато да клатят или движат краката си. Състоянието често е придружено от усещане за „мравучкане“ в крайниците.

Косопад

Развитието на желязодефицитна анемия в много случаи е придружено от косопад. Фоликулите на космите не се снабдяват с достатъчно кислород, опадат и на тяхно място не прорастват нови, докато анемията не се излекува.

Как да подобрим здравословното си състояние при анемия с дефицит на желязо?

Анемията е медицинско състояние, което изисква незабавна лекарска консултация. Едновременно с това, специалистите препоръчват прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero – ефективно хематологично средство. Природният продукт съдържа комбинация от желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Благодарение на активните си съставки, Фоливит Феро комплексно допринася за преодоляване на анемията и възстановяване баланса на желязо в организма.

Прием на Фоливит Феро се препоръчва при бременност и кърмене. Продуктът може да се приема още в началото на планиране на бременността и да продължи три месеца след раждането. Фоливит Феро е предназначен още при кръвен недоимък, възникнал след тежка менструация, раждане или кръводаряване. Може да се приема и при неправилно или недостатъчно хранене, предизвикало поява на дефицит на желязо, витамин B12 или фолиева киселина.

Фоливит Феро се дозира 1 капсула на ден, след хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top