Ниско желязо при деца – полезно за родители!

ниско желязо при деца

Родителите трябва да бъдат особено внимателни към индикациите за ниско желязо при деца, защото недостигът крие риск от сериозни последици за здравето на най-малките. Желязото е жизненоважен елемент, който изпълнява ключова роля в транспортирането на кислород до органите и тъканите в тялото. Ако не се овладее своевременно, недостигът на минерала може да доведе до анемия.

Ниско желязо при деца – как да го разпознаем?

Недостигът на желязо при децата е често срещан проблем. Може да се появи на много нива, от леко понижаване в стойностите на минерала до желязодефицитна анемия. Това е състояние, при което в кръвния поток няма достатъчно здрави червени кръвни клетки. Неглижирането на ниските нива на желязо при най-малките може да повлияе негативно на растежа и развитието на детето. Първоначално дефицитът на желязо може да остане незабелязан.

Симптомите, които най-често подсказват за недостиг на минерала при деца включват:

  • Бледа кожа
  • Отпадналост
  • Учестено дишане
  • Ускорен пулс
  • Понижен апетит
  • Студени крайници
  • Апатия и вялост към заобикалящия свят
  • Чести инфекции

Как да предотвратим недостиг на желязо при децата?

В най-голям риск са бебетата, които са родени преждевременно или са с ниско тегло при раждане, деца със здравословни проблеми (като хронични инфекции) и малчуганите, които имат бедна на желязо диета. В тази група попадат и подрастващите момичета, защото претърпяват загуба на кръв с настъпване на първата менструация.

За да избегнем недостиг на желязо, е важно да знаем какви са нуждите на детския организъм в различните периоди от израстването. За бебетата до 1 годинка препоръчителния дневен прием на желязо е около 11 мг. Децата до 3-годишна възраст трябва да приемат около 7 мг дневно. Между 4 и 8 години те се нуждаят от 10 мг желязо на ден. От 9 до 13 години препоръчителната дневна доза е 8 мг желязо. За девойките над 14-годишна възраст оптималния дневен прием желязо е 15 мг, а при момчетата – 11 мг.

Природно решение при недостиг на желязо за малки и големи

Ако забележите индикации, подсказващи за дефицит на желязо при детето е желателно да се направи консултация със специалист. Ако опасенията се потвърдят, родителите трябва да спомогнат за изграждане на балансиран хранителен режим на най-малките. Перфектното допълнение към богатата на желязо диета е Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този изцяло натурален продукт спомага за компенсиране на дефицитите и възвръщане на нормалните стойности на желязо. Всяка капсула доставя на организма оптимални количества от минерала, фолиева киселина и витамин В12. Тази рационална комбинация спомага за производството на достатъчно здрави кръвни клетки и хемоглобин. За по-бързото и цялостно усвояване от организма допринася иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Продуктът е подходящ за прием както от деца, така и от възрастни. За максимален ефект се препоръчва дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x