ниско желязо при деца

Ниско желязо при деца – полезно за родители!

Родителите трябва да бъдат особено внимателни към индикациите за ниско желязо при деца, защото недостигът крие риск от сериозни последици за здравето на най-малките. Желязото е жизненоважен елемент, който изпълнява ключова роля в транспортирането на кислород до органите и тъканите в тялото. Ако не се овладее своевременно, недостигът на минерала може да доведе до анемия.

Ниско желязо при деца – как да го разпознаем?

Недостигът на желязо при децата е често срещан проблем. Може да се появи на много нива, от леко понижаване в стойностите на минерала до желязодефицитна анемия. Това е състояние, при което в кръвния поток няма достатъчно здрави червени кръвни клетки. Неглижирането на ниските нива на желязо при най-малките може да повлияе негативно на растежа и развитието на детето. Първоначално дефицитът на желязо може да остане незабелязан.

Симптомите, които най-често подсказват за недостиг на минерала при деца включват:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Бледа кожа
  • Отпадналост
  • Учестено дишане
  • Ускорен пулс
  • Понижен апетит
  • Студени крайници
  • Апатия и вялост към заобикалящия свят
  • Чести инфекции

Как да предотвратим недостиг на желязо при децата?

В най-голям риск са бебетата, които са родени преждевременно или са с ниско тегло при раждане, деца със здравословни проблеми (като хронични инфекции) и малчуганите, които имат бедна на желязо диета. В тази група попадат и подрастващите момичета, защото претърпяват загуба на кръв с настъпване на първата менструация.

За да избегнем недостиг на желязо, е важно да знаем какви са нуждите на детския организъм в различните периоди от израстването. За бебетата до 1 годинка препоръчителния дневен прием на желязо е около 11 мг. Децата до 3-годишна възраст трябва да приемат около 7 мг дневно. Между 4 и 8 години те се нуждаят от 10 мг желязо на ден. От 9 до 13 години препоръчителната дневна доза е 8 мг желязо. За девойките над 14-годишна възраст оптималния дневен прием желязо е 15 мг, а при момчетата – 11 мг.

Природно решение при недостиг на желязо за малки и големи

Ако забележите индикации, подсказващи за дефицит на желязо при детето е желателно да се направи консултация със специалист. Ако опасенията се потвърдят, родителите трябва да спомогнат за изграждане на балансиран хранителен режим на най-малките. Перфектното допълнение към богатата на желязо диета е Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този изцяло натурален продукт спомага за компенсиране на дефицитите и възвръщане на нормалните стойности на желязо. Всяка капсула доставя на организма оптимални количества от минерала, фолиева киселина и витамин В12. Тази рационална комбинация спомага за производството на достатъчно здрави кръвни клетки и хемоглобин. За по-бързото и цялостно усвояване от организма допринася иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Продуктът е подходящ за прием както от деца, така и от възрастни. За максимален ефект се препоръчва дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти.

borola

Сподели:
Scroll to Top