недостиг на желязо в кръвта

Недостиг на желязо в кръвта = по-висок риск от ковид-19

Наличието на недостиг на желязо в кръвта е свързан с повишен риск от заразяване с коронавирус (COVID-19). За това алармират учените. Повече по темата можете да прочетете в статията.

Недостиг на желязо в кръвта – предпоставка за заразяване с коронавирус

„Желязото има важна роля в патогенезата на ковид инфекцията. При много новодиагностицирани пациенти с коронавирус се наблюдава тенденция за понижаване на серумното желязо и хемоглобина, и увеличаване на протеините феритин и хепсидин. Въпросните два протеина са независими рискови фактори за развитие на ковид инфекцията. Могат да се използват за стратификация на риска от боледуване от ковид“. Това казва д-р Алехандро дел Кастильо, специалист по вътрешни болести и експерт в областта на метаболизма на желязото.

Д-р Дел Кастильо припомня, че феритинът е желязосъдържащ белтък, който складира неактивното желязо в организма и го освобождава при нужда. Увеличените му стойности са знак за вътреклетъчно отлагане на желязо и възпалителна буря. Такива се наблюдават при настанените в интензивни отделения, нуждаещите се от механична вентилация и починали с ковид.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Хепсидинът на свой ред е основен регулатор на обмяната на желязото. Увеличеното му ниво е още един независим прогностичен фактор за преживяемост при пациенти с коронавирус.

От казаното дотук не е изненадващо, че в пика на пандемията през април 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) призова да

  • се измерва нивото на феритин в кръвта дори при видимо здрави хора, за да се идентифицира и лекува рано дефицитът на желязо

Експертите от СЗО са категорични, че така ще се предотврати желязодефицитна анемия и ще се подобри имунният отговор. Апелът е да се оценят запасите на желязо в организма на хора с феритин в кръвта под 70 μg/l.

Природен продукт при недостиг на желязо в кръвта

Специалистите хематолози у нас препоръчват Фоливит Феро/Folivit® Fero за компенсиране на железен дефицит, поддържане на нормални нива на желязо в организма и предотвратяване на желязодефицитна анемия. Това е възможно благодарение на оптималното количество желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg) във всяка капсула.

Продуктът се грижи за нормалното кръвообразуване, като доставя и фолиева киселина 400 mcg и 9 mcg витамин В12. Трите активни съставките допълват и взаимно усилват действието си.

За още по-голяма ефективност продуктът се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps). Те осигуряват бързо и цялосто усвояване на съставките, а оттам и по-добри резултати.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Идеално решение в периода на зачеване, при бременност, кърмене и тежка менструация.

borola

Сподели:
Scroll to Top