какво пречи на усвояването на желязо

Какво пречи на усвояването на желязо при анемия?

Важен въпрос за засегнатите от анемия е какво пречи на усвояването на желязо. Ще посочим кои храни и напитки възпрепятстват правилното абсорбиране на елемента от организма.

Богати на калций храни – един от отговорите на въпроса „Какво пречи на усвояването на желязо?”

Хората с анемия знаят, че консумацията на калциеви храни блокира усвояването на желязото. В тази връзка, не е препоръчително да се приемат храни, богати на калций, непосредствено след или по време на консумация на храни или прием на суплементи с желязо. Консултирайте се с личния си лекар относно това дали е добре да намалите или преустановите консумацията на храни, богати на калций.

Храни, съдържащи ресвератрол

Ресвератролът е популярен естествен антиоксидант с множество ползи за имунната система. При анемия обаче, приемът му възпрепятства правилното усвояване на желязото от храните и хранителните добавки. Ресвератрол в големи количества се открива в тъмните горските плодове, като малини, черници и боровинки, гроздето и какаото. Въздържайте се от консумацията им, ако страдате от хематологичното състояние.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Храни, съдържащи оксалова киселина (оксалати) и фитинова киселина (фитати)

Оксаловата киселина е естествена съставка, която пречи на абсорбирането на желязо и калций. Интересно е, че оксалова киселина съдържат някои храни, за които се смята, че повишават нивата на желязото, като пекан, фъстъци и шоколад. Спанакът, ревенът и зеленото цвекло също са с високи количества желязо, но поради оксалатите в тях само малка част от него се усвоява от организма.

Фитиновата киселина е друг инхибитор на желязото, която се съдържа в богати на елемента соеви протеини. Продуктите, в които присъства, са бобови култури, пълнозърнести храни и кафяв ориз. Освен, че намалява усвояването на желязо, фитиновата киселина потиска и усвояването на мед, цинк, манган и калций.

Храни с глутен

Глутенът не се препоръчва при възстановяване от анемия, защото предотвратява усвояването на важни витамини и минерали, като може да причини сериозни хранителни дефицити. Ако изпитвате стомашни проблеми след консумация на глутенови продукти, се консултирайте със специалист относно вероятността непоносимостта към глутен да е причината за анемия.

Напитки с танини

Антиоксидантите в зеления чай са полезни за здравето, но съдържащите се в него танини потискат усвояването на желязо при анемия. Това се отнася и за друга любима на мнозина напитка – кафето. Като цяло, биолозите считат танините за анти-нутриенти, тъй като пречат на усвояването на протеините и имат неблагоприятно въздействие върху храносмилането.

След като научихте какво пречи на усвояването на желязо, вижте как да повишите нивата му при анемия

Най-добрият начин да повишите нивата на желязо в организма си е да приемате елемента, в комбинация с фолиева киселина и витамин B12. Това са трите най-важни елемента за образуване на червени кръвни телца и хемоглобин, и преборване на анемията. Мощно съчетание от 15 мг желязо, 400 мкг фолиева киселина и 9 мкг витамин B12 ще откриете в хематологичното средство против анемия Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Желязото в продукта постъпва в костния мозък и участва в синтеза на хемоглобин. Фолиевата киселина и витамин B12 активират процесите на делене, узряване и диференциране на еритроцитите. По този начин и трите вещества действат в синергия за постигане на нормално кръвообразуване.

borola

Сподели:
Scroll to Top