целиакия

Целиакия – още една честа причина за желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия се смята за един от най-често срещаните странични ефекти при възрастни с целиакия (цьолиакия). Въпреки че липсват достатъчно проучвания относно реалния ефект на безглутеновата диета при възстановяване от желязодефицитна анемия, решихме да обърнем внимание на едно изследване, чиято основна цел е да потвърди ефикасността и продължителността на възстановяването от дефицит на желязо именно чрез безглутенова диета.

В изследването са включени 190 възрастни с желязодефицитна анемия, изследвани за наличие на целиакия чрез биопсия на дванадесетопръстника. 26 души (24 жени и 2 мъже – 13,7%) били диагностицирани с целиакия. Те били подложени на безглутенова диета, без да приемат допълнително желязо. След близо 6 месеца на този режим, 14 от жените се възстановили от анемия, но само 5 от тях се преборили с дефицита на желязо.

Шест месеца по-късно, на 12-тия месец от изследването, 94,4% от пациентите с целиакия (всички без 1) се възстановили от анемия, а 50% се преборили с дефицита на желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

На 24-тия месец от безглутеновия режим единствено пациентът, който не се възстановил от анемия, бил още с типични за състоянието показатели, а 10 от пациентите с целиакия (55,5%) се възстановили от железния дефицит.

Каква е връзката между целиакия и желязодефицитна анемия?

  • Целиакията може да предизвика увреждане на тънките черва, където се случва абсорбцията на желязо, фолиева киселина и витамин B12.
  • Един от най-честите признаци за целиакия при възрастни е желязодефицитна анемия.
  • Дефицитът на желязо и фолиева киселина се наблюдава често при пациенти с целиакия, защото тези важни вещества се абсорбират в горната част на червата, където е възможно да настъпят увреждания в по-ранните стадии на целиакия. В процеса на развитие на заболяването, долната част на тънките черва може да се увреди и това да доведе до дефицит на витамин B12.

Какъв е изводът?

На всички възрастни с желязодефицитна анемия трябва да се направи изследване за наличие на целиакия (цьолиакия). Възстановяването от анемия се наблюдава между 6-тия и 12-тия месец на безглутеновия режим.

Добри новини за страдащите от целиакия

Ако сте диагностицирани с целиакия и започнете да следвате безглутенов режим, тънките черва постепенно ще се възстановяват и ще възвърнат способността си да абсорбират необходимите хранителни вещества. Но в случая е необходимо да имате търпение, тъй като този процес отнема време (според изследването от 6 до 12 месеца).
В допълнение към режима на хранене е много подходящо да добавите и природен продукт, който съдържа необходимите дози витамин B12, фолиева киселина и желязо. В случая най-подходящият избор е Фоливит Феро/Folivit Fero®, който е доказано ефективно средство за възстановяване от желязодефицитна анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top