заблуди за анемията

3 от най-разпространените заблуди за анемията

В онлайн пространството циркулират редица заблуди за анемията. Малокръвието е сред най-разпространените кръвни разстройства, затова посвещаваме следващите редове на разграничаването на фактите от митовете по темата.

„Веганите и вегетарианците страдат от желязодефицитна анемия“

Вярно е, че отказът от месо и млечни продукти може да увеличи риска от желязодефицитна анемия. Но разбира се, не е задължително всеки веган или вегетарианец да страда от малокръвие. Червеното месо и яйчните жълтъци са популярен хранителен източник на желязо, но този важен елемент се съдържа и в зеленчуци, като спанак, ядки, семена и др. растителни храни. При спазване на веган или вегетарианска диета също така съществува опасност от дефицит на витамин В12, който играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Недостигът в организма може да се компенсира с прием на хранителни добавки.

„Гените са виновни за развитието на анемия“

Това твърдение е вярно само за някои типове анемия. Вродената апластична анемия на Фанкони е рядко срещано наследствено заболяване, което пречи на костния мозък да произвежда достатъчно нови кръвни клетки, за да може тялото да функционира нормално. Други форми на наследствено малокръвие са сърповидно-клетъчна анемия и таласемия. Но от друга страна най-разпространения вид малокръвие – желязодефицитната анемия, обикновено е причинено от хранителен дефицит и съответно може да бъде овладяно с добавянето на повече желязо в диетата.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

„Анемията не се нуждае от лечение“

Леките форми на анемия обикновено протичат без ясно изразена симптоматика и могат да останат незабелязани от пациента. Но ако състоянието не се открие и овладее своевременно, е възможно да предизвика сериозен дискомфорт. Едни от най-разпространените оплаквания при умерените до тежки форми на малокръвие включват: задух, главоболие, световъртеж, силна умора и болка в гърдите. Изброените смущения значително влошават качеството на живот при пациенти с малокръвие. Не бива да се подценява опасността анемията да е ранен признак за по-сериозно заболяване. Острото протичане на малокръвието пък крие риск от увреждане на редица жизненоважни органи, като сърцето и бъбреците. В някои случаи анемията дори може да бъде животозастрашаващо състояние.

След като развенчахме тези заблуди за анемията, споделяме природно решение за овладяване на състоянието

За да не се стига до сериозни последици за здравето при анемия, е важно състоянието да бъде открито и лекувано в начална фаза. Ето защо експертите у нас съветват да се правят ежегодни профилактични кръвни изследвания.

Рисковите групи за анемия и пациентите с малокръвие у нас могат да се доверят на Фоливит Феро / Folivit® Fero – натурално средство за правилно кръвообразуване. Силата на продукта е в комбинацията на три активни съставки – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Те взаимно се допълват и подсилват ефекта си за синтез на здрави червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е преодоляване на малокръвието и отшумяване на неприятните симптоми. Продуктът е подходящ за прием от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top