желязодефицитна анемия през бременността

Рискът, който се крие през бременността – желязодефицитна анемия

Според Световната здравна организация близо половината от жените развиват желязодефицитна анемия през бременността. Това хематологично състояние е характерно най-вече за втория и третия триместър от бременността. Свързано е с факта, че по време на този период, жените имат нужда от около два пъти повече количество желязо. Малокръвието през бременността крие своите рискове, но взети навреме мерки за лечение и превенция водят до положителен резултат.

Желязодефицитна анемия през бременността – същност

Тялото ви използва желязо, за да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород до тъканите в тялото. По време на бременност обемът на кръвта в организма нараства, а с това и количеството на желязо от което той се нуждае. Тялото използва този минерал с цел да произведе повече кръв, за да достави кислород на нарастващия плод. Ако нямате достатъчно запаси от желязо или не получавате достатъчно такова през бременността, може да развиете желязодефицитна анемия.

Рисковете, които се крият зад състоянието желязодефицитна анемия през бременността

Лекото хематологично състояние се счита за нормално по време на бременността, може да бъде лесно коригирано и не крие големи опасности за майката и бебето.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Тежката желязодефицитна анемия през този период увеличава риска от недоносване или преждевременно раждане (когато то настъпи преди 37 пълни седмици от бременността). Тя може да доведе до раждане на бебе с ниско тегло, а някои проучвания показват и че има връзка между анемията, и тежката следродилна депресия. Осен за бебето се крият и рискове за майката, като например голяма загуба на кръв по време на раждане и трудното справяне с инфекции, ако последват такива.

Фактори и симптоми, които могат да помогнат за правилна диагностика на състоянието

Правилната диагностика на желязодефицитна анемия през бременността е от съществено значение за навременно лечение. Можете да сте предразположени към анемия през този период, ако:

  • Имате две бременности с кратък интервал помежду им
  • Носите повече от едно бебе
  • Не консумирате достатъчно храни, богати на желязо
  • Диагностицирани сте с анемия преди бременността
  • Имате тежко сутрешно гадене и повръщане

За да разберете дали страдате от желязодефицитна анемия през бременността е необходимо да направите подходящите кръвни изследвания, след като говорите с вашия лекуващ лекар. Има някои общи симптоми, които могат да ви помогнат да разберете дали страдате от хематологичното състояние. Сред най-честите са умора и обща отпадналост, задух, студени крайници, чупливи нокти и бледа кожа. По-редки симптоми могат да бъдат гадене, сърцебиене, разсеяност, а при някои жени може да се развие и тахикардия.

Най-доброто решение за предпазване и лечение на желязодефицитна анемия през бременността

Освен консумирането на храни богати на желязо специалистите препоръчват бременните да приемат допълнително и хранителни добавки, които да помогнат за овладяване на желязодефицитната анемия. Фоливит Феро / Folivit® Fero е хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването и преодоляването на анемични състояния. Ефектът се дължи на комбинацията от най-важните съставки за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина: желязо – 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), витамин В12 – 9 мкг и фолиева киселина – 400 мкг.

Продуктът е практически безопасен и се препоръчва да се приема за максимален ефект през целия период от бременността, 3 месеца след раждане и през периода на кърмене.

Потърсете го в аптеките в страната, или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top