желязодефицитната анемия

Желязодефицитната анемия крие опасност от глухота

Желязодефицитната анемия излага възрастните хора на риск от загуба на слуха. Това установява проучване на изследователи от Медицинския факултет на Държавния университет на Пенсилвания в Хърши, САЩ. Резултатите са публикувани в сп. JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

За да установят връзката между желязодефицитната анемия и загубата на слуха, учените анализират данни на 305 339 души

Участниците са между 21 и 90-годишни, а средната им възраст е 55 години. Процентният дял на жените е по-голям от този на мъжете – 57% към 43% в полза на дамите. Процентът на лицата с желязодефицитна анемия е 0,7%. Смесена звукопроводна и невросензорна загуба на слуха имат 1,6% от хората.

Сравнителен анализ сред анемиците и хората със слухови проблеми потвърждава връзката между анемия с дефицит на желязо и различни видове загуба на слуха.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Сензоневрална загуба на слуха е установена при 1,1% от анемиците, а смесена загуба на слуха – при 3,4%.

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че смесената загуба на слуха е резултат от съчетаването на звукопроводна и звукоприемна загуба на слуха. Казано по друг начин, налице е увреждане на външното, средното и вътрешното ухо.

Сензоневрална загуба на слуха е състояние в резултат на увреждане на слуховия нерв и/или вътрешното ухо.

А сега пак да се върнем на изследването

В заключение учените посочват, че наличието на желязодефицитна анемия е свързано с:

  • 1,82 пъти по-висок риск от сензоневрална загуба на слуха
  • 2,41 пъти по-висок риск от смесена загуба на слуха

„Резултатите от нашето проучване категорично показват, че съществува връзка между желязодефицитна анемия и загуба на слух. Това ни мотивира да разберем в дълбочина въпросната корелация. Знанието ще ни даде възможност да преценим дали ранната диагностика и лечение на тази форма на анемия може да повлияе положително върху общото състояние на хората със слухови проблеми.“ Това казва Катлийн М. Шифър, главен автор на изследването.

Природният начин за справяне с желязодефицитната анемия и предотвратяване на нежеланите последствия за здравето

Фоливит Феро/Folivit® Fero е все по-препоръчвано средство у нас за овладяване на анемия с дефицит на желязо и превенция на свързаните с нея проблеми. Силата на този 100% природен продукт се дължи на рационалната комбинация от:

  • желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг)
  • фолиева киселина 400 мкг
  • 9 мкг витамин В12

Това са трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца (еритрицити) и хемоглобина. Те взаимно допълват и усилват действието си. За още по-голяма ефективност съставките се предлагат в иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

borola

Сподели:
Scroll to Top