анемия риск

Анемия с дефицит на желязо – вижте кой е в риск

Никой не е застрахован от желязодефицитна анемия, но по всичко личи, че при някои хора има по-голям риск от развитие на това състояние. Ето кои попадат в рисковите групи и как да се намали опасността.

Бебета и малки деца

Най-малките са сред най-уязвимите от развитие на анемия в резултат на недостиг на желязо. Опасността е особено висока при недоносените бебета и тези с тегло под нормата, тъй като железните запаси в организма им са ниски. Във висок риск са и децата, които приемат твърде много краве мляко или имат олово в организма. Излишъкът от мляко пречи на усвояването на желязото от детския организъм. Оловото, пък възпрепятства синтеза на хемоглобин. Този метал може да попадне в тялото чрез вдишване на оловен прах, поглъщане на оловна боя или на вода, замърсена с олово.

Менструиращи жени

Жените в детеродна възраст са по-податливи на желязодефицитна анемия поради загуба на кръв по време на менструация. Според статистиката 1 от 5 менструиращи жени имат желязодефицитна анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Бременни

Бъдещите майки също са изложени на по-висок риск от анемия с дефицит на желязо. Това се обуславя от специфичното им състояние – в периода на бременност нуждите от желязо нарастват двойно. Допълнителното желязо е необходимо за производството на повече хемоглобин, който да пренася кислород към бебето.

Близо половината от бременните жени развиват желязодефицитна анемия. Състоянието крие опасност от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло.

Възрастни с вътрешно кървене

Кървенето вътре в тялото също е сериозна предпоставка за развитие на желязодефицитна анемия. То може да бъде предизвикано от някои заболявания (злокачествено образувание на дебелото черво) и от приема на определени медикаменти (аспирин).

Други уязвими групи в риск от развитие на желязодефицитна анемия

  • пациенти на бъбречна диализа
  • хора с лошо хранене
  • придъжащите се към нискомазнинна диета за продължителен период от време
  • приемащите прекалено много фибри

Вече знаете кой е в най-голям риск от анемия поради липса на желязо в кръвта. А сега е време да научите как да се намали опасността от развитие на въпросното състояние

Хематолозите препоръчват на хората от рисковите групи да се предпазят от желязодефицитна анемия с прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е изцяло растително хематологично средство, което оказва благотворен ефект върху кръвообразуването. Всяка негова капсула съдържа трите най-важни съставки за образуването на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина – желязо 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg), фолиева киселина 400 mcg и 9 mcg витамин В12. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие.

За още по-голяма ефективност продуктът се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps). Няма ограничение при употребата по време на бременност и кърмене, както и при дeца. Подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top