анемия по време на бременност

Анемия по време на бременност – всичко за състоянието

Анемия по време на бременност е често срещано медицинско състояние. На какво се дължи, какви видове дефицити се проявяват през бременността и какво е решението – узнайте в следващите редове.

Повече за състоянието „анемия по време на бременност”

Анемията е хематологично медицинско състояние, което се характеризира с дефицит на здрави кръвни клетки. По време на бременността, женското тяло преминава през различни промени. Количеството кръв в тялото нараства с 20-30%. Това увеличава необходимостта от желязо и витамини, които организмът използва за производство на хемоглобин. Това е протеин в червените кръвни телца, който пренася кислород до другите клетки в тялото. Много бременни жени изпитват липса на достатъчно желязо, необходимо през втория и третия триместър. Когато тялото се нуждае от по-голямо количество от важния елемент, отколкото има налично в организма, се развива желязодефицитна анемия. Това е най-разпространеният вид анемия през бременността.

Лекото анемично състояние се счита за нормално в периода на бременност, поради повишения обем на кръв в женското тяло. По-тежката анемия може да изложи бебето на риск, като увеличи опасността от недоносване или преждевременно раждане. Анемията може да повиши риска от загуба на кръв по време на раждане и да затрудни борбата на майката с инфекции.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Видове анемия през бременността

  • Анемия с дефицит на желязо

По време на бременността, бебето използва червените кръвни телца, за да расте и да се развива. Ако жената има допълнително количество червени кръвни клетки в костния мозък преди забременяване, тялото може да ги използва през бременността. Жените, които нямат такива запаси, могат лесно да развият желязодефицитна анемия. Пълноценното хранене преди и по време на бременността е есенциално за превенция на анемия.

  • Анемия с дефицит на фолиева киселина

Фолатът (витамин B9) е елемент, който работи заедно с желязото за подпомагане на растежа на клетките. Ако жените не приемат достатъчно фолиева киселина през бременността могат да развият дефицит и на желязо. Приемът на достатъчно фолат намалява риска от развитие на дефекти на мозъка и гръбначния стълб при бебето.

  • Анемия с дефицит на витамин B12

Витамин B12 е важен за производството на червени кръвни клетки. Витаминът се набавя от животински източници, като мляко, яйца и месо. Жените, които спазват стриктни вегетариански и вегански хранителни режими могат лесно да развият дефицит на витамина. От липсата му могат да пострадат и тези, чието тяло не го усвоява правилно.

Решение за профилактика и справяне с анемията през бременността

За да се предпазят от анемия или да се преборят със състоянието, бъдещите майки е удачно да започнат прием на трите ключови елемента за нормално кръвообразуване – желязо, фолиева киселина и витамин B12. Тъй като набавянето им е трудно само чрез храната, те трябва да помислят за средство, което съдържа веществата в необходимите количества. Най-удачният начин за осигуряване на есенциалните витамини и минерали е чрез прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът е хематологично природно средство срещу анемия, съдържащо 15 мг желязо, 400 мкг фолиева киселина и 9 мкг витамин B12.

Удачно е приемът му да започне при евентуално планиране на бременността и през самата бременност. Употребата му може да продължи до 3 месеца след раждане. Дългосрочният прием на продукта не носи рискове за здравето на майката и бебето. Отличното качество и напълно природен произход на активните съставки гарантират висок профил на безопасност.

borola

Сподели:
Scroll to Top