дрепаноцитоза

Дрепаноцитоза и кортикостероиди – лоша комбинация!

Хората с дрепаноцитоза (дрепаноцитна анемия, сърповидно-клетъчна анемия), които приемат кортикостероиди за лечение на астма или възпаление, биха могли да:

  • изпитват силна болка
  • бъдат хоспитализирани

За това предупреждават изследователи. Проведеното от тях проучване е публикувано в изданието на сп. Blood от 26 април 2022 г.

Дрепаноцитоза и кортикостероиди в неблагоприятна връзка

Негативната реакция към кортикостероидите може да бъде особено тежка от страна на:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • възрастните хора
  • някои жени
  • пациенти, които НЕ приемат лекарството хидроксиурея (хидроксикарбамид) за лечение на симптомите на дрепаноцитна анемия

Проучването установява, че именно тези три групи хора са в най-голям риск от хоспитализация.

„Страдащите от сърповидно-клетъчна анемия трябва да поверят здравето си на специалист, който има опит с това заболяване“. Това заявява с категоричност хематологът д-р Люис Хсу, който е:

  • медицински директор на Американската асоциация по сърповидно-клетъчна болест (ASCAA)
  • директор на Центъра по дрепаноцитна анемия към Илинойския университет в Чикаго

Д-р Хсу е човекът, който преглежда констатациите от доклада за проучването. Той информира, че според настоящите насоки пероралните кортикостероиди не бива да се предписват на пациенти със сърповидно-клетъчна анемия. По думите му обаче:

  • много лекари (особено такива, които не се занимават постоянно с пациенти със сърповидно-клетъчна анемия) не са запознати с тези насоки

Ето защо самите пациенти трябва да са наясно с опасностите от пероралните или интравенозни кортикостероиди

„Препоръката срещу употреба на кортикостероиди при сърповидно-клетъчна анемия идва в отговор на болката, от която се оплакват пациентите след приема. Всъщност хората споделят, че се чувстват добре ден-два, след като са използвали кортикостероиди. След това обаче те започват да изпитват болка, която е изключително силна. В практиката ми се е случвало да срещна доста случаи на такива хора, приемали кортикостероиди за астма“ казва д-р Хсу. В заключение той посочва, че инхалаторните кортикостероиди, използвани за лечение на астма, НЕ са свързани с появата на болка.

Тук приключваме с темата за дрепаноцитоза и кортикостероиди. Време е за нещо природно, което е от полза на пациентите с дрепаноцитна болест

Фоливит/Folivit® е изцяло природен продукт, който подпомага назначеното лечение на хора с лека форма на сърповидно-клетъчна анемия. Естествените активни съставки са:

Формулата е разработена така че да компенсира дефицитите, довели до появата на дрепаноцитна анемия.

Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули) повишава ефективността, като осигурява по-бързо и цялостно усвояване на активните съставки.

Продуктът е с добра поносимост дори при продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за жени, планиращи бременност, бременни и кърмачки. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top