вродена анемия

Вродена анемия – ново лечение на хоризонта

Швейцарски изследователи са разработили обещаващ нов подход за лечение на вродена анемия, базиран на редактиране на гени. Анемията е хематологично състояние, което засяга всеки четвърти човек в световен мащаб и може значително да влоши качеството на живот. В най-голяма степен потърпевши са жените, децата и хората на преклонна възраст.

Вродена анемия

Проучването, публикувано в списание eLife, предлага потенциален новаторски подход за овладяване на две наследствени форми на анемия, според изявление на федералния технологичен институт ETH Zurich. Те включват бета-таласемия и сърповидно-клетъчна анемия, две от най-често срещаните наследствени заболявания в света. Те се причиняват от мутация на ген, наречен HBB. Този ген е отговорен за производството на бета-глобин, важен компонент на червения кръвен пигмент хемоглобин. Мутацията причинява неправилно производство на бета-глобини. Това води до липса на функциониращ хемоглобин. Обикновено това води до преждевременна смърт на червените кръвни клетки и развитие на анемия. В резултат всички жизненоважни органи и тъкани в тялото страдат от хроничен недостиг на кислород.

Повече за потенциалната генна терапия

Хемоглобинът при възрастни хора обикновено се състои от два алфа-глобина и два бета-глобина. В по-малка степен има и хемоглобин, състоящ се от два алфа- и два делта-глобина. Последният функционира по същия начин като бета-глобина, но се произвежда естествено в червените кръвни клетки в много малки количества.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Използвайки подход за редактиране на генома, изследователите успяват да увеличат производството на тези делта глобини. За да направят това, те вмъкват допълнителни ДНК сегменти преди HBB гена.

Манди Бунтанарт е ръководител на изследването и самата тя е носител на мутирал ген, според изявлението на института. Тя се надява подобна терапия да бъде достъпна до 2030 г. Досега обаче подходът е тестван само върху клетъчни култури. Следват тестове върху животни, за да се определи дали потенциалното лечение е безопасно и ефективно при живи организми. Само тогава новата терапия може да бъде тествана в клинични изпитвания върху хора.

Достъпно природно средство срещу анемия на пазара у нас

Докато учените разработват нови потенциални подходи за лечение на вродена анемия, пациентите у нас могат да разчитат на Фоливит Феро / Folivit® Fero като природно допълнение към назначеното лечение. Продуктът е с изцяло натурален състав. Няма противопоказания и странични ефекти. По естествен начин спомага за компенсиране на дефицитите, довели до леки форми на тези заболявания.

Всяка капсула съдържа оптимално количество от 3-те най-важи вещества за образуване на еритроцитите и хемоглобина:

  • желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг)
  • фолиева киселина 400 мкг
  • витамин В12 9 мкг

Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top