анемия при жени

Анемия при млади жени – разпространен проблем

Според ново изследване, почти 40% от подрастващите момичета и млади жени в Америка имат недостатъчни количества желязо и риск от анемия. Желязото е ключов елемент, необходим за производството на червени кръвни клетки. Проучването е публикувано в JAMA Network и е първото, изследващо дефицита на желязо при момичета и млади жени.

Повече за проучването

За целите на изследването учените от Медицинския факултет на Мичиганския университет разполагат с информация за момичета и жени на възраст от 12 до 21 години, събрана през последните 20 години. Екипът констатира, че желязодефицитната анемия засяга 6% от участничките в проучването. Анджела Уейанд, главен автор на изследването, споделя, че не е останала изненадана от резултатите, тъй като често получава обратна връзка от педиатри и лични лекари, които се притесняват, че пациентите им може да имат дефицит на желязо. „Предположих, че виждам само върха на айсберга и за съжаление това е вярно“, допълва Уейанд.

За жени в репродуктивна възраст се препоръчва подлагането на профилактичен кръвен тест за анемия на всеки пет до десет години. Въпреки това клиницистите рядко извършват тест за дефицит на желязо. Изследователите все още не са проучили дали дефицитът на желязо се е увеличил или е останал висок през последните 20 години.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Въпреки че една четвърт от девойките, които все още нямат менструация, страдат от дефицит на желязо, съзряването на жената се счита за рисков фактор. Причината е, че при умерено и обилно кървене представителките на нежния пол губят много желязо. От изследователския екип допълват, че освен за анемия, младите жени трябва да бъдат тествани за нива на феритин. Това е кръвен протеин, който дава индикация за нивата на складирано желязо в организма.

Какви са симптомите на железен дефицит при жени?

Дефицитът на желязо е водеща причина за развитие на анемия. Недостигът се среща особено често при жени и може да се овладее с помощта на промени в диетата или прием на хранителни добавки.
А ето за кои издайнически признаци на железен дефицит трябва да следят девойките и жените:

  • Силна умора
  • Задух
  • Ускорено сърцебиене
  • Бледа кожа
  • Главоболие или замаяност

Храните с високо съдържание на желязо включват черен дроб, яйца, риба, бобови култури, сушени плодове и др.

А ето кой натурален продукт помага срещу анемия при жени

Фоливит Феро / Folivit® Fero е изцяло природен продукт, който комбинира оптимални количества от трите необходими елемента за правилно кръвотворене:

  • 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг)
  • 400 мкг фолиева киселина
  • 9 мкг витамин В12

Продуктът стимулира образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки, и повишава нивата на хемоглобин. Активните съставки компенсират дефицитите в организма и спомагат за овладяване на анемия. Дозира се по 1 капсула дневно като за оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. В по-тежките случаи на малокръвие продуктът се прилага успешно като допълващо средство към назначената терапия.

Търсете в аптеките или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top