анемия главоболие

Главоболие – може да е признак за анемия!

Малокръвието (анемия), наред с характерните симптоми като бледа кожа и умора, може да причини главоболие или епизоди на мигрена. Анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки е под нормата или те не функционират правилно. В следващите редове споделяме повече за главоболието като симптом на хематологичното състояние.

Главоболие при анемия – какво го причинява?

Главоболието е възможен симптом при малокръвие. Според проучване от 2022 г. близо 80% от хората с желязодефицитна анемия страдат и от главоболие. Някои експерти смятат, че желязото участва в производството на серотонин. При пациенти с мигрена често се наблюдават промени в нивата на този невротрансмитер. Спадът в нивата на серотонин поради развитието на най-разпространения вид анемия, желязодефицитната, може да се окаже предпоставка за чести главоболия.

Негативната зависимост може да е свързана и с ролята на червените кръвни клетки в тялото, които пренасят кислород. Когато нивата на еритроцитите са ниски, до жизненоважните тъкани и органи, включително мозъка, е възможно да не достига достатъчно кислород. Незадоволителното оросяване може да доведе до главоболие или епизоди на мигрена. Проучване от 2020 г. показва, че участниците с анемия, които са приемали добавки с желязо, съобщават за значително подобрение на главоболието.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Разбира се, главоболието е само един от многото признаци за анемия. Други издайнически симптоми на малокръвие, за които трябва да следите, включват умора, бледа кожа, слабост, учестено сърцебиене, задух и замайване. При наличие на някои от споменатите оплаквания и съмнения за анемия, се прави кръвен тест за потвърждаване на диагнозата. В краткосрочен план овладяването на главоболието включва стандартните стратегии за облекчаване на болката, като прилагане на компреси, почивка в тъмно и тихо помещение и прием на болкоуспокояващи.

Анемия и мигрена

Проучвания показват, че мигрената е по-разпространена сред пациенти с желязодефицитна анемия. Мигрената обикновено причинява пулсираща болка в главата, известна също като мигренозни епизоди. Болката обикновено е по-силна от други видове главоболие и се появява от едната страна на главата. Често мигрената е съпровождана от гадене, повръщане, повишена звукова чувствителност и светлочувствителност.

Според проучване от 2022 г., 23,3% от участниците с мигрена са страдали и от малокръвие. Друго проучване изследва разпространението на желязодефицитна анемия при хора със и без мигрена. 21% от участниците с мигрена са имали дефицит на желязо, в сравнение с едва 10% сред контролната група. Изследване свързва мигрената и с нивата на феритин – мярка за запасите от желязо в тялото. Резултатите показват, че при жени над 50 години с ниски нива на феритин, рискът от мигрена е по-голям. За овладяване на мъчителните мигренозни главоболия експертите у нас препоръчват прием на природни средства с доказан ефект и безопасност, като Мигренон / Migrenon®.

За справяне с главоболието при анемия в дългосрочен план се налага овладяване на първопричината

Когато се докаже наличието на анемия, състоянието трябва да бъде своевременно овладяно, за да се облекчат мъчителните симптоми, като главоболие, силна умора и др. За целта експертите у нас препоръчват прием на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Това изцяло натурално средство доставя на организма трите основни елемента за правилно кръвотворене в оптимални количества. Рационалната комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12 повишава хемоглобина и образуването на червени кръвни телца. Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), допринася за по-бързо и пълно усвояване от организма. Природният продукт е напълно безопасен. Подходящ е за продължителен прием при възрастни и деца.

borola

Сподели:
Scroll to Top