вредни храни при анемия

Вредни храни при анемия – потискат усвояването на желязо!

Намаляване консумацията на вредни храни при анемия помага за подобряване усвояването на желязо и справяне с хематологичното състояние. В следващите редове посочваме типове храни, които могат да бъдат с противопоказно действие при малокръвие.

Вредни храни при анемия със съдържание на глутен

Консумацията на хранителни продукти, богати на глутен, е противопоказна при анемия, като може да влоши състоянието. Този сложен белтък може да причини увреждане на стените на червата и да възпрепятства правилното усвояване на желязото и фолиевата киселина. Двата елемента са задължителни за образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин, и преборване на анемията. С особена сила това важи за страдащите от цьолиакия. При тях фолатът и желязото не се усвояват напълно от организма, за това са застрашени от развитие на анемия.

Храни, съдържащи танини и фитати

Танините са полимерни фенолни съединения – естествени растителни вещества. Те се откриват в чая, кафето, горските плодове, нара, бобовите растения и някои билки. И докато имат множество полезни свойства, консумацията им може да бъде противопоказна за хората с анемия. Това е така, защото тези съединения могат да се свържат с молекулата на желязото и да попречат на абсорбирането му. За това трябва да се ограничи употребата им при малокръвие, особено след хранене и прием на хранителни добавки с желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Фитатите, или още фитинова киселина, са други естествени вещества, които също се свързват с желязото и инхибират усвояването му. Богати на фитинова киселина са бобовите култури, пълнозърнестите храни, ядките, лененото семе и кафявият ориз.

Вредни храни при анемия, богати на полифеноли

Полифенолите са растителни фитохимикали с мощни антиоксиданти свойства. Те обаче, са и добре познати инхибитори на усвояването на желязото. Със съдържание на полифеноли са какаото, кафето, черният чай, ябълките, черешите, портокалите, орехите, червеният лук и червеното вино. За да се възстановите от анемия обаче, е нужно да преустановите консумацията им поне 1 час преди и 2 часа след хранене.

По-добро усвояване на желязото за успешно преборване на анемията

Набавете си всички необходими вещества за справяне с анемията и ги усвоявайте по-пълно, като започнете прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Природното хематологично средство осигурява на организма висококачествена комбинация от:

  • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Рационалното им съчетание оказва благоприятен ефект върху хемопоезата (кръвообразуването) чрез образуване на нови червени кръвни телца и хемоглобин. Компенсира дефицитите в организма, водещи до развитие на анемия, и успешно овладява хематологичното състояние.

Продуктът може да се приема при възникване на анемия от различен произход. Има стабилен профил на безопасност, който позволя употреба при бременност и кърмене, от деца, след раждане и продължителна хемодиализа. Дозира се икономично – по 1 течна капсула на ден, след хранене, продължително време.

borola

Сподели:
Scroll to Top