високо ниво на фолиева киселина

Високо ниво на фолиева киселина = по-малък риск за плода

Високо ниво на фолиева киселина преди или през ранна бременност се свързва с по-нисък риск от вродено сърдечно заболяване при децата. Това установява изследване, публикувано в сп. Annals of Internal Medicine.

Високо ниво на фолиева киселина в майчиния организъм предпазва детето от сърдечно заболяване

Изследователите на проучването от педиатричната болница към Фуданския университет в Китай измерват нивото на фолиева киселина в червените телца (еритроцитите). Участнички в изследването са 197 жени, родили деца с исхемична болест на сърцето. За сравнение служат 788 жени, чиито деца нямат това заболяване.

Учените изследват връзката между предконцепционното ниво на фолиева киселина (витамин B9, фолат) в еритроцитите и риска от исхемична кардиопатия при децата.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Вмятаме, че резултатите от предишни проучвания за връзката между нивото на фолат и опасността от исхемична сърдечна болест са противоречиви. Причината е, че се измерват серумните нива на фолат, които варират, а не фолат в червените кръвни клетки.

Данните за проучването са получени от кохортно изследване, проведено в Шанхай. Нивото на фолат в еритроцитите на участничките е измерено преди зачеването или в началото на бременността.

Учените извършват пулсова оксиметрия и скрининг на сърдечния шум в ранния неонатален стадий

При нужда правят ехокардиография (метод за диагностициране на сърдечните заболявания с помощта на ултразвук) за откриване на исхемична болест на сърцето.

Жените са изследвани за наличие на MTHFR C677T – генетичен вариант, свързан с метаболизма и намаленото ниво на фолиева киселина с 10 до 35%.

Резултатите показват, че жените, чиито деца са с исхемична сърдечна болест, са с по-ниски средни нива на фолат в еритроцитите.

Учените смятат, че превенцията на исхемична болест на сърцето изисква поддържане на по-високи нива на фолиева киселина, отколкото препоръчваните досега. Те настояват да се хвърли повече светлина по темата чрез провеждането на по-задълбочени изследвания.

Изцяло природен продукт за оптимално високо ниво на фолиева киселина непосредствено преди и по време на бременност

Специалистите у нас препоръчват на жените, които планират бременност и на тези, които вече са бременни, Фоливит Феро / Folivit® Fero. Това е изпитано хематологично средство, което доставя на женския организъм най-високо количество фолиева киселина 400 мкг. Останалите съставки във формулата са желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) и 9 мкг витамин В12.

Активните вещества участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват ефекта си.

Фолиевата киселина и витамин В12 активират синтеза на материали на клетъчното ядро и процесите на делене, узряване, диференциране на еритроцитите. Участват и в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Желязото постъпва в костния мозък и има важна роля в синтеза на хемоглобин в еритроцитите.

Продуктът е практически безопасен и е подходящ за продължителен прием. За постигане на най-добри резултатите е желателно да се използва три месеца след раждането.

Наличен е в аптечната мрежа в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top