анемия фолиева киселина

Анемия заради дефицит на фолиева киселина

Недостигът на фолиева киселина в организма може да доведе до специфичен вид анемия, наречена „мегалобластна анемия“. Разберете най-важното за това състояние.

Накратко за това какво представлява мегалобластната анемия

Фолиевата киселина, позната още като витамин B9, принадлежи към витамините от група B или т.нар. B комплекс. Тя подпомага производството на нови клетки в организма, включително и на нови червени кръвни телца (еритроцити), чиято основна функция е да пренасят кислород от белите дробове до тъканите.

При недостиг на фолиева киселина количеството на еритроцитите намалява, оросяването на мозъка се влошава и се развива мегалобластна анемия. Състоянието е опасно и не бива да се подценява. Бременните трябва да са особено внимателни, тъй като при наличието на тази анемия по време на първия триместър се повишава опасността от малформации на невралната тръба на плода.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Основните причини за анемия в резултат на недостиг на фолиева киселина

Мегалобластната анемия възниква най-често при:

  • недостатъчен прием на храни, богати на фолиева киселина, като цитрусите, зеленолистните зеленчуци и подсилени (с добавени допълнителни вещества) зърнени храни
  • повишена нужда от фолиева киселина през бременността или наличието на здравословни проблеми като сърповидно-клетъчна болест
  • лоша абсорбция на фолиева киселина, което се случва, когато системно се злоупотребява с алкохол или са налице тежки бъбречни проблеми, които изискват хемодиализа
  • прием на определени лекарства за злокачествени заболявания, ревматоиден артрит или гърчове

Симптоми на мегалобластна анемия

Знаците, които подсказват, че в организма има недостиг на фолиева киселина и се е развива анемия, са:

  • постоянно чувство на слабост и умора
  • замаяност
  • проблеми с паметта
  • затруднена концентрация
  • лошо настроение без причина
  • липса на апетит
  • загуба на тегло

Начин за диагностициране на анемия поради дефицит на фолиева киселина

За да постави диагноза, лекуващият лекар събира информация за здравната история и за състоянието на пациента. Назначава кръвни изследвания, за да провери броя на еритроцитите и нивото на фолиева киселина в организма. Изследва и нивото на витамин B12, който също има отношение към проблема. Ако диагнозата се потвърди, лекарят назначава адекватно лечение с последващи вторични прегледи.

Природно средство за успешно лечение на анемия в резултат на дефицит на фолиева киселина

Фоливит Феро/Folivit® Fero е неизменна част от лечението на мегалобластната анемия. Това е изцяло натурално хематологично средство с мощно противоанемично действие. Освен оптимално количество фолиева киселина (400 мкг) продуктът осигурява високи дози желязо (като железен фумарат 45.60 мг) и витамин В12 (9 мкг). Това са трите най-важни вещества, нужни за образуването на еритроцитите и хемоглобина. Те участват пряко в кръвообразуването (хемопоезата), взаимно допълват и усилват ефекта си.

Продуктът е подходящ за прием при планиране на бременност, по време на самата бременност и след раждането. Напълно безопасен е и има отлична поносимост. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top