анемия усложнения

Усложнения при анемия – ето кои са възможните!

Хематологичното състояние анемия рядко причинява дълготрайни и тежки усложнения. Въпреки това, ако не се лекува, анемията може да доведе до определени здравословни проблеми. Вижте какви!

Сърдечно-съдови проблеми като потенциални усложнения при анемия

Сърцето на хората с анемия работи по-усилено, за да компенсира ниските нива на хемоглобин. Това е протеинът в червените кръвни клетки, транспортиращ кислород до тъканите и органите. Сърцето изпомпва по-силно, за да може кръвта, наситена с кислород, да достигне до нуждаещите се органи и тъкани. Допълнителната работа на сърцето може да доведе до проблеми. Сред тях са тахикардия (учестен сърдечен ритъм), сърдечни шумове, сърдечна недостатъчност и хипертрофия (увеличаване на размера) на сърдечния мускул.

Отслабване на имунните функции

Счита се, че неовладяната анемия може да причини отслабване на имунната система. Компрометирането на защитните сили на организма повишава опасността от лесно развитие на инфекции и затруднява борбата с тях.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Проблеми в периода на бременност – също възможни усложнения на анемия

Анемията е често срещана в периода на бременността, особено между първия и третия триместър. Ако хематологичното състояние е тежко и не се третира, може да се превърне в заплаха за доброто здраве на майката и бебето. Детето може да се роди преждевременно или с тегло под нормата. Може да развие анемия още в крехка детска възраст, както и да има намалени когнитивни способности. Анемията в кърмаческа и ранна детска възраст може да предизвика още забавяне на умственото и двигателното развитие. Може и да възпрепятства лечението на някои съпътстващи заболявания. При бъдещата майка, усложненията се изразяват в опасност от повишена кръвозагуба по време на раждането.

Депресивни състояния

Увреждането на нерви при някои видове анемия, като пернициозна анемия, може да доведе до депресия. Жените, които са страдали от желязодефицитна анемия през бременността, са предразположени към изпадане в следродилна депресия.

Синдром на неспокойните крака

Това неврологично състояние се характеризира с непреодолимо желание за движение на краката, обикновено възникващо през нощта. Причинява сериозен дискомфорт в бедрата, прасците и ходилата, и често нарушава нощния сън. Специалистите считат, че е в резултат на усложнение на желязодефицитна анемия.

Природна помощ срещу анемия и потенциални усложнения

Не оставяйте анемията да се превърне в тежко състояние – овладейте я на време с Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът предлага напълно натурално решение за компенсиране на дефицитите, водещи до развитие на анемия. Съдържа добре балансирана комбинация от трите най-важни елемента за правилно кръвообразуване – желязо, фолиева киселина и витамин B12. Те действа синергично при образуване на здрави червени кръвни телца и хемоглобин за преборване на анемията и предпазване от усложнения. Продуктът има добра поносимост и приемът му не носи рискове за здравето. Подходящ е за бременни жени и за деца. Може да се приема преди и по време на бременността. Препоръчително е употребата му да продължи до 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top