анемия терапия

Домашна терапия при анемия – ето какво трябва да знаете

При развитие на анемия, свързана с дефицит на желязо или витамини, се назначава терапия за нормализиране на кръвообразуването. Тя включва определени практики, като промени в храненето и начина на живот, и прием на суплемент (хранителна добавка). Какво е нужно да знаете за домашното лечение на анемия – вижте в следващите редове.

Повишаване приема на желязо като основен елемент в домашната терапия при анемия

Желязото е ключов елемент за правилната хемопоеза (кръвообразуване). При недостига му се развива т.н. желязодефицитна анемия, която е и най-често срещаният вид малокръвие. За да се овладее състоянието трябва да се повиши приема на желязо чрез храната. За това на страдащите се препоръчва ежедневна консумация на храни, с богато съдържание на желязо. Най-много от елемента се съдържа в червените меса, яйцата, морската храна (скариди, миди), зеленолистните зеленчуци и бобовите култури (боб, леща, нахут, соя).

Увеличаване приема на витамин C

Хората с анемия имат отслабен имунитет и висок риск от развитие на инфекции и възпалителни заболявания. А витамин C е микронутриент, познат със своите имуностимулиращи и антиоксиданти свойства. Но това не е единствената причина страдащите от анемия да приемат повече витамин C. Той има още едно важно качество – подпомага усвояването на желязото от организма. За това при малокръвие се препоръчва след прием на желязо да се похапват храни, богати на витамин C. Такива биват лимоните, портокалите, мандарините, грейпфрут, киви, ягоди, броколи, чушки, домати и картофи.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Компенсиране недостига на фолиева киселина и витамин B12

Фолиевата киселина (витамин B9) и витамин B12 са другите два основни елемента, участващи във формирането на червените кръвни телца и хемоглобина. Често при недостатъчния им прием с храната се развиват анемии с дефицит на витамини. За това при малокръвие, в комбинация с желязо винаги се приемат и витамините B9 и B12. За оптимално набавяне от храната, заложете на всекидневна консумация на телешко месо, черен дроб, яйца, млечни продукти, риба и банани.

Прием на природен продукт при терапия срещу анемия

Суплементацията е задължителна част от лечението на анемия. Чрез прием на хранителна добавка могат да се осигурят нужните ежедневни количества от трите основни елемента за нормализиране на кръвообразуването и преборване на анемията. При избор на подходящ продукт, заложете на този с доказано действие, натурален произход и липса на нежелани ефекти. На българския пазар с най-високо доверие се полза Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Природният продукт съдържа есенциалните елементи за нормално кръвообразуване:

  • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Те стимулират образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки, и повишаването на нивата на хемоглобина. Компенсират дефицитите в организма и спомагат за преодоляване на анемичните състояния.

Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се използва от деца и възрастни. Препоръчителен е в периода на планиране, по време на бременността и 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top