анемия при хронични заболявания

Анемия при хронични заболявания – полезна информация

Днес ще поговорим за анемия при хронични заболявания – втората по честота анемия сред възрастното население в света след желязодефицитната. Продължавайте да четете, за да разберете с какво се характеризира хематологичното състояние, а също как се диагностицира и овладява то.

Най-важното за анемия при хронични заболявания

Този вид анемия е хипопролиферативна. Възниква в отговор на системни заболявания (ревматоиден артрит, бъбречни и злокачествени болести) и свързаните с тях възпалителни процеси. Появата ѝ може да е поради следните причини:

Анемията при хронични заболявания варира по тежест. Тя може да бъде лека, умерена и тежка. Степента се определя в зависимост от концентрацията на хемоглобин в кръвта.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

В повечето случаи този вид анемия протича леко и прогресира бавно във времето. Обикновено засегнатите не проявяват симптоми или симптомите са толкова леки, че остават незабелязани.

Диагностициране на анемия при хронични заболявания

Няма специфични лабораторни тестове за диагностициране на анемия в резултат на хронично заболяване. Диагнозата се основава върху изключването на други причини за анемия. Кръвните изследвания могат да помогнат да се установят факторите, водещи до анемия при пациентите с хронични заболявания.

Начини за овладяване на анемия поради хронични заболявания

Понастоящем няма специфично лечение на този тип анемия. Лекарите противодействат на факторите, които я предизвикват. При липса на отговор от страна на пациента се назначават лекарства с активно вещество еритропоетин или дарбепоетин алфа. Те стимулират производството на червени кръвни клетки от костния мозък. Добавките с желязо се дават, за да се гарантира добрата реакция на тялото към въпросните лекарства.

В случаи когато анемията е тежка, може да се наложи хоспитализация и кръвопреливане.

Природно допълнение в борбата с анемия при хронични заболявания

Фоливит Феро/Folivit® Fero е средство, което се препоръчва от все повече наши хематолози за подпомагане лечението на анемия поради хронични заболявания. То е с изцяло природен състав и не крие рискове за здравето. Представлява рационално съчетание от трите най-важни вещества за нормалното образуване на червените кръвни телца и хемоглобина:

  • желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг)
  • фолиева киселина 400 мкг
  • витамин В12 9 мкг

Съставките допълват и взаимно усилват своето действие. Ефективността на продукта е още по-голяма благодарение на иновативната фармацевтична форма. Течните капсули (Solucaps) осигуряват цялостно и бързо усвояване на активните вещества, а оттам и по-мощен ефект. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием.

Продуктът може да се закупи от аптеките в страната или да се поръча през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top