анемия при възрастните

Анемия при възрастните – ето кои са най-честите видове

Днешната статия е посветена на най-често срещаните видове анемия при възрастните. Вижте кои са те и как може да бъде подпомогнато тяхното лечение.

Най-разпространените типове анемия при възрастните

Анемия в резултат на хронични заболявания – най-честият вид анемия при възрастните

Ревматоиден артрит, хронична бъбречна недостатъчност, дългогодишни инфекции на пикочните пътища, чернодробни заболявания. Всички тези болестни състояния са причина за появата на анемия при възрастната част от населението. В този случай, за да се овладее анемията, е нужно да се лекува основното заболяване, което я предизвиква. Пациентът може да бъде подложен на кръвопреливане само ако клиничната картина е тежка.

Анемия с дефицит на желязо

Желязодефицитната е втората по честота анемия сред възрастните хора след анемията при хронични заболявания. Обикновено този вид анемия е следствие от хронична загуба на кръв с изпражненията поради гастрит, хиатална херния, пептична язва или злокачествено образувание на дебелото черво. Възможно е и приемът на някои антибиотици, калциеви препарати и противокиселинни лекарствени средства (антиациди) също да доведе до нейната поява. Хранителният дефицит на желязо се посочва като причина за желязодефицитна анемия само при възрастните хора, които живеят сами и не се хранят правилно.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Лечението на този вид анемия се състои в перорален прием на желязо за период от 3 до 6 месеца. Успоредно с това трябва да се лекува причината за състоянието.

Мегалобластна анемия

Тази анемия се развива бавно, без оплаквания макар да предизвиква морфологични и функционални изменения в левкоцитите, еритроцитите и тромбоцитите. Обичайната причина за появата ѝ е недостиг на витамин B12 и фолиева киселина в диетата. Може да се развие и поради проблем с абсорбцията на витамин B12 в стомаха или тънките черва. Този вид анемия често се среща при хора, които системно злоупотребяват с алкохол или имат психично разстройство. Овладява се с промяна в диетата, прием на фолати или инжекции с витамин B12.

Хемолитична анемия

При този вид анемия се наблюдава повишено разрушаване на еритроцитите (червените кръвни клетки). Свързва се със заболявания като хронична лимфоцитна левкемия или лимфом, както и с приема на определени лекарства. Етиологичното лечение е насочено към повлияване или премахване на причината (заболяване, медикамент).

Изпитано природно средство за подпомагане лечението на най-рзпространените видове анемия при възрастните

Специалистите хематолози у нас препоръчват Фоливит Феро/Folivit® Fero като средство за допълващо лечение при анемия при възрастни хора. Това е изцяло природен продукт, който благоприятства кръвообразуването. Положителният ефект на Фоливит Феро върху кръвотворните процеси се дължи на рационалния му състав. Всяка капсула на продукта съдържа трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина и витамин B12. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие.

Фоливит Феро се прилага успешно при недостатъчно и неправилно хранене, хронична злоупотреба с алкохол, смущения в резорбцията и продължителна хемодиализа, анемия вследствие терапия с антиконвулсивни медикаменти. Продуктът е напълно безвреден и може да се приема продължително време.

borola

Сподели:
Scroll to Top