анемия при бъбречни заболявания

Анемия при бъбречни заболявания – ново лечение?!

Ново лекарствено съединение е също толкова безопасно и ефективно като конвенционалното лечение на анемия при бъбречни заболявания. То повишава нивото на хемоглобина както при пациенти на диализа, така и при такива, които не са на диализа. Заключението е на изследователи от болница Brigham and Women’s в Бостън, Масачузетс. Резултатите са представени:

  • в 2 доклада, публикувани в сп. The New England Journal of Medicine
  • на годишната среща на Американското дружество по нефрология, състояла се в периода 4-7 ноември 2021 г. в Сан Диего, Калифорния

Анемия при бъбречни заболявания и потенциално ново лечение

Започваме с уточнението, че анемията е често срещан и нерядко инвалидизиращ проблем сред пациентите с хронично бъбречно заболяване. Той възниква при увреждане на бъбреците и недостатъчно производство на еритропоетин (EPO) – хормон, регулиращ образуването на червените кръвни клетки (еритроцити). Понастоящем пациентите с хронично бъбречно заболяване и анемия се лекуват със стимулиращи еритропоезата средства (ESAs), прилагани чрез подкожна инжекция.

Еритропоеза е термин, с който се означава процеса на образуване на еритроцитите в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Учените изследват инхибитори на пролил хидролазата на хипоксия-индуцируем фактор (HIF PH инхибитори). Това са нов клас лекарствени съединения за перорално лечение на анемия. Като основа за разработването им е използвано:

  • откритието на лауреатите на Нобелова награда за медицина през 2019 г. Уилям Кейлин, Питър Ратклиф и Грег Семенса

Тези учени идентифицират молекулния механизъм, по който клетките усещат и се адаптират към промяната в нивата на кислород.

Изследователите от болница Brigham and Women’s се фокусират върху едно от новите лекарствени съединения – дапродустат

Те го тестват при пациенти с хронично бъбречно заболяване на диализа и такива, които не са на диализа. Целта им е да сравнят безопасността и ефикасността на дапродустат със стимулиращи еритропоезата средства.

„В хода на изследването установихме, че пероралното приложение на дапродустат е също толкова безопасно и ефективно като конвенционалното лечение. То благоприятства повишаването на хемоглобина и поддържане на нормалните му стойности при пациенти на диализа, и при такива, които не са на диализа. Това може да доведе до нов начин на лечение без инжекции на хора с бъбречни заболявания“. Думите са на Аджай Сингх, лекар в отделението по нефрология на болница Brigham and Women’s и главен автор на изследването.

Само времето ще покаже дали и кога новото лекарствено съединение ще се прилага за лечение на анемия при бъбречни заболявания

Към момента терапията на анемия при пациентите с хронично бъбречно заболяване би могла да се допълни с Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е безопасно хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Активни съставки са трите най-важни вещества, необходими за образуването на еритроцитите и хемоглобина. Всяка капсула съдържа желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Съставките са с клинично доказани свойства. Участват пряко в кръвообразуването. Взаимно допълват и усилват действието си.

Продуктът е напълно безопасен. Подходящ за жени, планиращи бременност, бременни и кърмачки. Наличен е в аптечната мрежа и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top