анемия лекарства

Анемия – вече познати лекарства могат да са от полза!

Учени предлагат използването на лекарства за възпалителни заболявания при лечение на някои видове анемия. Запознайте се с подробностите!

Предложението лекарства за възпалителни заболявания да се включат в терапията на анемия идва от…

  • Изследователската група по проблеми с имунитета, възпалението и рака към университета в Мурсия (UMU)
  • Института по биомедицински изследвания в Мурсия (IMIB)

Главен автор на проучването е Викториано Мулеро, професор по клетъчна биология и хистология в университета в Мурсия. Резултатите са публикувани в сп. Immunity.

За целите на проучването изследователите използват риба зебра (Danio rerio). Чрез този вид тропическа сладководна риба те проследяват в реално време процеса на образуване на кръвни клетки (хематопоеза). Вниманието им е фокусирано върху случаите на:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • „вторична анемия“, която се дължи на хронични възпалителни заболявания
  • вродена хипопластична анемия (синдром на Блекфан-Даймънд), рядко наследствено заболяване, което се характеризира с костномозъчна недостатъчност

В хода на изследването учените установяват, че инфламазомата е способна да унищожи GATA1 протеин.

Поясняваме, че…

  • имфламазомата е молекулен сензор в клетките, реагиращ при среща с патоген и/или клетъчна увреда, в резултат на което се отделят възпалителни сигнали и може да настъпи особен вид клетъчна смърт
  • при хронични възпалителни заболявания нивото на GATA1 протеин е значително намалено, което допринася за появата на анемия
  • дефицит на GATA1 протеин има и при вродена хипопластична анемия

„Смятаме, че лечението с инхибитори на инфламазомата може да повиши нивото на GATA1 и да доведе до овладяване на анемията. Към момента тези лекарствени средства се използват при възпалителни заболявания. Ние обаче предлагаме да се прилагат и при анемия. Вече се провеждат клинични изпитания. Ние също разработваме подобни медикаменти срещу анемия“, заявява проф. Мулеро. Той се надява, че въпросните лекарствени средства ще помогнат за постигане на нови терапевтични цели. И още – ще съдействат за подобряване качеството на живот на пациентите с анемия.

Докато въпросните лекарства бъдат одобрени за употреба при анемия, ще мине време

Много от пациентите обаче не могат да чакат. За щастие, решение има и то е във Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е хематологично средство против анемия, което оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването. Благотворното му действие се дължи на трите най-важни вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина:

Активните съставки участват пряко в кръвообразуването. Допълват се и взаимно усилват действието си.
Приемът е удобен – по 1 течна капсула дневно, след хранене. Продуктът има отлична поносимост и е напълно безвреден. Подходящ е за бременни и кърмещи жени. Наличен в а аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top