анемия коронавирус

Анемия – предпоставка за тежко боледуване от коронавирус

Проучване на екип учени от Китай сочи, че хематологичното състояние анемия е рисково за тежко протичане на инфекция с коронавирус. Повече информация по темата и какво би значило откритието за хората с анемия – научете в публикацията.

Анемия като рисков фактор за тежко боледуване от коронавирус

Анемията се счита за медицинско състояние, присъствието на което утежнява протичането на респираторна инфекция. Целта на проучването, публикувано във виртуалната изследователска платформа Research Square, е да оцени клиничната характеристика на пациенти с анемия. По този начин се цели да се изследва връзката между хематологичното състояние и тежестта на Ковид.

В проведеното едноцентрово, ретроспективно, наблюдателно проучване са били включени общо 222-ма пациенти. От тях 79 пациенти с анемия и 143-ма пациенти без анемия. Събрани и анализирани са клиничните им характеристики, лабораторни наблюдения, данни за прогресия на заболяването и направени прогнози. Рисковите фактори, свързани с тежко протичане на Ковид, са били установени чрез непроменлива и многовариативна логистична регресия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Резултати от изследването

При повечето пациенти от групата с анемия са наблюдавани повишени нива на C-реактивен протеин, прокалцитонин и креатин. При пациентите с анемия са по-високи и стойностите на скоростта на утаяване на еритроцитите, D-димер, T-pro мозъчен натриуретичен пептид и урея азот.

Резултатите от проучването показват, че пациентите с анемия са по-склонни към коморбидност (наличие на съпътстващи заболявания), тежко боледуване от Ковид и леталитет.

Заключението на учените

Учените смятат анемията за независим рисков фактор за тежко протичане на инфекция с коронавирус. При пациентите с коронавирус и анемия се наблюдават повече съпътстващи заболявания, по-тежки възпалителни отговори и увреждания на органите. Степента на възпалителните реакции се свързва с тежестта на анемията.

Препоръките към здравните специалисти са да подхождат с внимание към нивата на хемоглобина при лечение от Ковид на пациенти с анемия. Пациентите с анемия могат да се нуждаят и от по-интензивно лечение за избягване влошаване на състоянието при боледуване от Ковид.

Овладяване на анемия като стратегия за намаляване на риска от тежък коронавирус

Специалистите напомнят на хората с анемия да спазват мерките против заразяване с коронавирус и да наложат качествен контрол на анемията. По този начин ще намалят и риска от усложнения при евентуална вирусна инфекция.

За овладяване на хематологичното състояние може да се разчита на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването за успешно справяне с анемията. Съдържа комбинация от трите основни вещества, участващи в процеса на хемопоеза – желязо (като железен фумарат), фолиева киселина и витамин B12. Те действат в синергия за стимулиране на образуването, деленето и узряването на червените кръвни телца, и синтеза на хемоглобин.

Активните съставки се намират в течна фаза, под формата на течни капсули (Solucaps). Те осигуряват по-бързо и цялостно усвояване, и по-мощно действие на продукта. Благодарение на високото качество на съдържащите се вещества, продуктът има стабилен профил на безопасност. Не проявява странични ефекти и е подходящ за продължителен прием.

borola

Сподели:
Scroll to Top