анемия и диабет

Анемия и диабет – в изненадваща връзка помежду си!

Анемия и диабет са две отделни здравословни състояния, които за съжаление често вървят ръка за ръка. Малокръвието се характеризира с недостиг на здрави червени кръвни телца, които да функционират правилно. В резултат до тъканите и органите в тялото не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. Симптомите включват силна умора, задух, бледа кожа, ускорен пулс, студени крайници и др.

Каква е връзката между диабет и анемия?

Важно е да уточним, че захарната болест не причинява анемия, нито пък малокръвието води до развитие на диабет. Но често двете заболявания се застъпват. Според статистически данни около 25% от американците с диабет тип 2 страдат и от анемия, като в повишен риск са тези с усложнения, съпътстващи захарната болест.

Това доказват данните от проучване, проведено през 2004 г, според което анемията е често срещана при пациенти с диабет и хронично заболяване на бъбреците (нефропатия). Когато функцията на бъбреците е увредена, те не произвеждат хормона еритропоетин, който сигнализира на костния мозък, че тялото се нуждае от повече здрави червени кръвни клетки. Ранните стадии на нефропатия понякога протичат без ясно изразени симптоми. Ако страдате от диабет тип 2 и анемия, е препоръчително да проверите профилактично и функцията на бъбреците.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Диабетиците също така са в по-висок риск от възпаление на кръвоносните съдове. Това възпрепятства достигането на сигнала от хормона еритропоетин до костния мозък за производството на червени кръвни телца. В резултат нараства рискът от анемия.

От друга страна, ако страдате от хематологичното състояние и в последствие сте диагностицирани с диабет, опасността от развитие на свързани със захарната болест усложнения, като ретинопатия и невропатия, нараства. Недостигът на здрави и функциониращи еритроцити се отразява негативно върху цялостното здравословно състояние, включително сърдечно-съдовата система. Анемията също така може да повлияе нивата на кръвната захар при диабет. Според проучване от 2014 г. желязодефицитната анемия е пряко свързана с повишаване стойностите на глюкоза в кръвта.

Овладяване на анемия при диабетици

Лечението на анемия при диабет зависи от тежестта на хематологичното състояние и първопричината за развитието му. Например при желязодефицитна анемия основната препоръка е да се наблегне на консумацията на храни, богати на веществото. Тук ще откриете кои са те. Ако желязото в кръвта е ниско поради прием на определени лекарства за диабет е възможно да се направи промяна в назначената терапия. При увреждане на бъбреците и нарушено производство на еритропоетин може да бъде предписана синтетична форма на хормона, за да се насърчи производството на еритроцити и нивата им да се нормализират. При тежки случаи на малокръвие се налагат венозни вливки и кръвопреливане за овладяване на състоянието.

Природно средство за правилно кръвотворене

Фоливит Феро/Folivit® Fero е напълно натурално решение за овладяване на анемия и профилактика на хематологичното състояние. Продуктът съдържа рационална комбинация от трите най-важни елемента за правилно кръвотворене – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Те са съчетани така, че взаимно да потенцират ефекта си. При редовен прием се нормализират свързаните с анемия кръвни показатели и неприятните симптоми отшумяват. В по-тежките случаи на малокръвие продуктът се прилага успешно като допълващо средство на назначеното лечение. Високият профил на безопасност позволява да се приема спокойно от всички рискови групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени.

borola

Сподели:
Scroll to Top