желязодефицитна анемия хранене

Желязодефицитна анемия: Как и с кои продукти да се храним?

При недостиг на желязо в организма е важно как съчетаваме храните и какви продукти избираме. Може да подберем храни с високо съдържание на желязо, но заедно с тях да сме похапнали и такива, които му пречат да се усвои.

Желязодефицитна анемия: Хранене с правилно съчетани и избрани продукти

Правилното хранене при желязодефицитна анемия означава подбор на съдържащи желязо храни, които да съчетаваме подходящо. Можем да изберем различни видове не много мазно месо, черен дроб, риба. Железни соли има и в много зърнени култури като например просо, овес. Овесът и плодовете често присъстват в диетата за отслабване на много жени. Но трябва да знаем, че много от веществата и в частност – желязото, може да се абсорбират само в правилната комбинация. Например желязото в месото се усвоява по-добре със зеленчукова гарнитура, а не със зърнени и тестени изделия. Съдържащите се в зърнените храни – фитати (фитинова киселина) не позволяват желязото да се приеме от организма напълно. Несъвместими с желязото са и съдържащите прясно мляко продукти. Калцият, който е част от млякото, пречи за усвояване на желязото.

Важно е да се знае, че колкото по-мазна е храната (например пържената), толкова по-трудна е желязната абсорбция.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Добре е да се комбинират месни ястия със зеленчуци и елда (гречка).

Може сутрин, половин час преди хранене, да се взема една чаена лъжица добре смляна елда. Полезно при желязодефицитна анемия хранене е и да се изяждат 100 грама настъргани моркови, дневно, със заквасена сметана, масло, кисело мляко. При състояние на анемия може да се пие чай с дива роза, офика и касис.

Желязодефицитна анемия – подходящо хранене, но и правилен избор на природен продукт

Както се разбира, усвояването на желязото с препоръчително при желязодефицитна анемия хранене изисква доста усилия и познания. Като например как да съчетаваме правилно храните. А при анемично състояние е важно да сме сигурни, че организмът ни приема и успява да усвои необходимото ни желязо. Приемът на висококачествения природен продукт Фоливит Феро/Folivit ® Fero гарантира пълноценното усвояване на желязо. Предимството на Фоливит Феро е, че съдържа още витамин B12 и фолиева киселина, които спомагат за пълноценното усвояване на постъпилото в организма желязо.

borola

Сподели:
Scroll to Top