желязо

Желязо – как да подпомогнем усвояването му? (част 2)

Желязото е минерал с ключово значение за транспорта на кислород до всяка клетка. То участва в състава на хемоглобина и в съкращаването на мускулите. В първата част на статията разкриваме кои храни и напитки пречат на усвояването на жизнено важния минерал от организма. В настоящата втора част ще разберете как да подобрите абсорбцията на желязото и съответно да се защитите от развитието на анемия. Ще научите и кой е природния продукт, съдържащ високо количество бързо и лесно усвоимо желязо.

Как да повишим абсорбцията на желязо от организма?

Доказано е, че приемът на храни, богати на витамин С повишава с 20 пъти усвояемостта на желязото. Кои са тези храни?

Плодове

Сред най-богатите на витамин С плодове са ягодите, пъпеша, папаята, ананаса. Само в една ягода може да откриете 11 мг витамин С. В 100 гр папая се съдържат 62 мг от витамина, а в пъпеша – 18 мг. Цитрусовите плодове също са изключително богати източници на витамин С. В една чаена чаша ананас пък се съдържа 78 мг от него. Един портокал е източник на около 70 мг витамин С. Изпивайки три четвърти чаша сок от този плод се снабдяваме с 93 мг от него. Соковете или целите парчета от грейпфрут, киви, мандарини или лимони също са изключително богати на витамин С.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Зеленчуци

Сред най-богатите на този витамин зеленчуци е червената чушка. В нея се съдържа 95 мг витамин С. Високо количество може да откриете и в ряпата, зелето, карфиола, броколито, зелените чушки, брюкселското зеле, доматите, картофите. Всички те, във вид на салата, може да се комбинират с месо, което е източник на високоусвоимо (хемово) желязо.

За да ви улесним още повече в доставянето на жизнено важния за организма минерал ще ви кажем, че високо количество (15 мг) лесно усвоимо от организма желязо се съдържа в природния продукт Фоливит Феро/ Folivit® Fero. Освен него продуктът включва в състава си фолиева киселина и витамин В12, без които образуването на червени кръвни телца би било затруднено. Лесната усвояемост и високата ефективност на Фоливит Феро се дължи на специалната фармацевтична форма в която е произведен – течни капсули.

borola

Сподели:
Scroll to Top