анемия и цьолиакия

Защо анемия и цьолиакия често се развиват едновременно?

От анемия страдат милиони хора на различна възраст. В голяма част от случаите анемията не идва сама, а е симптом или последствие от развитието на друго заболяване. Така например анемия често се появява вследствие развитието на цьолиакия.

Какво е цьолиакия и как допринася за развитието на анемия?

Цьолиакията е автоимунно заболяване, провокирано от непоносимостта на някои хора към глутен. Това е белтък, срещащ се основно в някои житни култури.

Приемът на глутенова храна и попадането й в тънките черва предизвиква реакция на имунната системa. Тя разпознава глутена като антиген и го атакува. Силната автоимунна реакция води до увреждане на чревните власинки (вили). Това значително намалява абсорбционните им способности и възпрепятства усвояването на някои хранителни вещества.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Сред най-важните от тях е желязото. При цьолиакия дори да се приема достатъчно желязо с храната, често се установява железен дефицит в кръвта на болния. Това от своя страна е първостепенна причина за развитие на желязодефицитна анемия.

Ето как едното заболяване се появява като последствие от развитието на другото. Статистиката сочи, че при около една трета от диагностицираните с цьолиакия се установява и желязодефицитна анемия. В този случай заболяването се определя като анемия, причинена от хронично заболяване.

Природен продукт за справяне при установен железен дефицит и за лечение на анемия в различните й форми

Недостигът на желязо, водещ до развитието на анемия, обикновено е последствие от:

  • вътрешен или външен кръвоизлив
  • кръводаряване
  • беменност

Когато не е налице никой от тези фактори, много вероятно е анемията да се е развила поради затруднено усвояване на желязото. В такива случаи е удачно да се предположи, че пациентът страда от цьолиакия. Затова се препоръчват изследвания за доказване на тази вероятност.

Каквато и да е причината за недостиг на желязо и развитие на анемия обаче от ключово значение е възстановяването баланса на този микроелемент. За тази цел може да разчитате на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен нужните количества желязо Фоливит Феро осигурява и оптимални дози витамин В12 и фолиева киселина. Така осигурява пълна грижа за поддържане на кръвотворните функции и намаляване риска от анемия в различните й форми.

borola

Сподели:
Scroll to Top