алцхаймер

Нелекувана анемия при възрастни води до деменция и Алцхаймер!

Учени от Калифорнийския Университет в Сан Франциско съобщават, че развитието на анемия при възрастни хора има по-сериозни последствия от досега предполаганите. Трайно ниските нива на хемоглобина и еритроцитите може да доведат до сериозни последствия за интелектуалното здраве на хората над 65-годишна възраст.

Анемия при възрастни – симптоми, статистически и научни данни

Анемията при възрастни хора може да не провокира никакви симптоми в ранните си фази. При хронично нисък хемоглобин и ниски еритроцити обаче неизменно се появяват оплаквания като:

  • главоболие
  • отпадналост
  • бледа кожа на лицето
  • често сърцебиене

Едновременната поява на няколко от тези симптоми трябва задължително да насочи към изследване за анемия и да се предприеме качествено лечение. Получените от американските учени данни сочат, че ако не се лекува навреме, анемията при възрастни може да провокира деменция или развитие на болестта на Алцхаймер. Колко хора са застрашени от подобни усложнения?

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Според обобщени данни около 23% от възрастните хора (над 65-годишна възраст) имат някаква форма на анемия. Най-разпространената сред тях е т.нар. желязодефицитна анемия, следвана от други 2 форми на заболяването – анемия с дефицит на фолиева киселина или витамин B12.

Посоченото по-горе американско проучване обхваща над 400 възрастни хора с анемия, чието общо състояние е проследено в рамките на няколко години. Проследено е и интелектуалното им здраве и в края на проучването е установено, че 90 от тях (около 23%) са развили деменция или болест на Алцхаймер. При липса на анемия рискът от подобни интелектуални нарушения в тази възрастова група е много по-нисък – по-малко от 15%. Въпросното проучване показва, че анемията при възрастни вече може да се разглежда като отделен провокиращ фактор, повишаващ риска от Алцхаймер и деменция.

Как се лекува анемия? Комплексни мерки срещу основните типове анемия при възрастни

Избягването на потенциалните последствия от анемията изисква тя да се лекува навреме и лечението да е насочено към елиминиране на всички подлежащи причини. Комплексна грижа за лечение на отделните типове анемия при възрастни може да се осигури с приема на оптимални количества желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Необходимите за ежедневен прием количества от тези три съставки са включени в природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Само 1 капсула Фоливит Феро дневно може да гарантира успешна превенция и да ускори лечението на анемия при хора на всякаква възраст, включително по време на бременността. Продуктът е препоръчителен за прием при хора в напреднала възраст, които не се хранят пълноценно, както и за страдащите от хемороиди, кръвозагуба, след кръводаряване, по време на хемодиализа и др.

borola

Сподели:
Scroll to Top