мегалобластна анемия

Мегалобластна анемия – основни признаци и рискови фактори

Мегалобластна анемия се характеризира с намален брой червени кръвни клетки, които освен това са с по-голям от нормалния размер. Тези особености на хематологичното състояние водят до затруднено преминаване на еритроцитите от костния мозък към кръвообращението и следователно се възпрепятства снабдяването на организма с кислород. А това може да доведе до редица здравословни последици.

Рискови фактори за развитие на мегалобластна анемия

Този вид анемия се развива вследствие на дефицит на витамин B12 (цианкобаламин) и/или фолиева киселина (витамин B9) в организма. Тези два витамина, заедно с желязото, са от ключово значение за производството на червени кръвни клетки. Затова недостигът на който и да е от двата витамина причинява т.н. мегалобластна анемия, която се характеризира с анормално големи червени кръвни клетки (мегалобласти), формирани в костния мозък. В същото време се наблюдава намалено производство на еритроцити. Всички тези последствия водят до нарушаване на процеса еритропоеза и неспособност на кръвта да снабдява всички органи и тъкани с достатъчно кислород.

До дефицит на витамин B12 се стига най-вече когато хранителният режим е ограничен откъм източници на витамина. Съдържа се най-вече в месото, рибата, яйцата и млечните продукти. Затова вегетарианците и веганите са най-предразположени към развитие на мегалобластна анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Недостигът на цианкобаламин може да се появи и вследствие на липсата на гликопротеин в стомаха, познат като вътрешен фактор. Той е необходим за усвояването му в храносмилателния тракт. Без наличието му витаминът е невъзможно да се усвои, каквито и количества да приемаме с храната.

Витамин B9 също попада в организма основно с храната. Естествената форма на витамина се съдържа в черния дроб, спанак, броколи, брюкселско зеле, бобови растения (леща, грах, боб), цитрусови плодове и други.
До дефицит на фолиева киселина може да се стигне при хронична злоупотреба с алкохол, тъй като алкохолните напитки възпрепятстват усвояването й в организма.

При бременните жени също често се стига до недостиг на витамин B9, заради завишените нужди на развиващия се плод.

Симптоми на мегалобластна анемия

Един от най-честите симптоми на мегалобластна анемия е умората. Проявите на това състояние варират при различните хора, но най-често срещани са:

• недостиг на въздух
• мускулна слабост
• бледа кожа
• подут език
• мравучкане и изтръпване на крайниците
• загуба на апетит
• загуба на тегло
• диария и гадене
• сърцебиене

Природно решение при мегалобластна анемия

Една от препоръките на специалистите е хранителният режим да включва всички важни витамини и минерали за поддържане на оптимално здраве. Но случаите на анемия се овладяват успешно с един универсален природен продукт, съдържащ трите най-важни съставки за нормално кръвообразуване – фолиева киселина, витамин B12 и желязо. Те действат синергично и благоприятстват процеса на кръвообразуване. Фоливит Феро/Folivit® Fero се препоръчва при всякакви случаи на анемия, при недоимък на една или всички съставки или при завишена необходимост на някоя от тях, каквато се наблюдава по време на бременност и кърмене, при кръвозагуба или кръводаряване, хронична злоупотреба с алкохол или смущения в резорбцията.
Фоливит Феро осигурява необходимите дневни нужди на фолиева киселина, витамин B12 и желязо и се отличава с висока степен на безопасност и усвояемост. Приема се по една капсула дневно след хранене и може да се приема за дълъг период от време.

borola

Сподели:
Scroll to Top