кофеина при желязодефицитна анемия

Каква е вредата от кофеина при желязодефицитна анемия?

Дефицитът на желязо в организма е основна причина за развитие на анемия. До такъв дефицит обикновено се стига поради недостатъчно постъпване на желязо с храната. При част от хората с желязодефицитна анемия обаче причината за появата й може да се крие и в невъзможността да се усвои достатъчно количество от желязото в храната.

Съществуват два типа желязо, които постъпват в организма – хемово и нехемово. Като хемово се определя желязото, което се приема с животинските храни, а като нехемово – това, което влиза в състава на растителните продукти.

Какво пречи на усвояването на желязото и провокира желязодефицитна анемия?

Човешкият организъм усвоява много малка част от приетото с храната желязо и всеки фактор, който затруднява това усвояване може да се превърне в причина за развитие на желязодефицитна анемия. Каква част от желязото ще бъде усвоено зависи преди всичко от неговата природа. Изчислено е, че обикновено се усвояват около 20% от постъпилото хемово желязо и едва около 10% от нехемовото. Установено е също така, че има вещества, които могат допълнително да понижат тези проценти. Като едно от тях се посочва кофеинът.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как се съвместяват консумацията на кофеинови напитки и борбата с желязодефицитната анемия?

За да не се влоши допълнително състоянието на хората с желязодефицитна анемия е необходимо те или да се откажат от консумацията на кофеинови напитки, или да ги консумират на определен интервал преди или след храненето си. По този начин кофеинът няма да оказва директно влияние върху усвояването на желязото в храната. Препоръчва се тя да включва предимно животински продукти, богати на по-лесно усвоимото хемово желязо.

При всички случаи обаче е необходимо и повишаване на общия прием на желязо. Оптимално количество от него може да се набави с природния продукт Фоливит Феро. Фармацевтичната форма на продукта – течни капсули позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки (желязо, фолиева киселина и витамин В12) и осигурява по-мощно действие. С приема на Фоливит Феро се осигурява по-голяма свобода на храненето, както и отпадане на ограниченията в консумацията на кофеинови и други продукти.

borola

Сподели:
Scroll to Top