анемия след раждане

Анемия след раждане – рискове за детското здраве

Жените, които не си набавят достатъчно желязо през бременността или загубят повече кръв в родилния процес са с повишен риск от развитие на анемия след раждане. Това състояние крие рискове за тяхното здраве. Доказано е, че жените, които развиват анемия след раждане са застрашени от последствия като:

  • хронична умора
  • депресивни състояния
  • повишен риск от уринарни инфекции
  • проблеми с лактацията и качеството на кърмата

Важно е да се отбележи, че последствията от анемията след раждане може да бъдат дори по-сериозни за бебето. И при майката, и при новороденото обаче рискът от тях може да се намали до минимум.

Анемия след раждане – какви са рисковете за бебето?

Най-често срещаната форма на анемия след раждане е желязодефицитната. Хроничният недостиг на желязо в майчиния организъм намалява концентрацията на микроелемента в кърмата. Така бебето не може да си го набави в достатъчно количество.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Дългосрочните последствия за бебешкия организъм при хроничен железен дефицит може да се изразяват в:

  • забавени кръвотворни функции
  • невъзможност за наддаване на тегло
  • неврологични нарушения
  • когнитивни дисфункции (проблеми с развитието на мисловната дейност и паметта)

За да се елиминира рискът от подобни последствия за бебето, е важно майката ежедневно да приема достатъчно количество желязо. С оглед комплексната превенция на анемията след раждане приемът на желязо трябва да е допълнен от достатъчни дози фолиева киселина и витамин B12.

Тотална превенция на анемията след раждане и на нейните последствия за бебето

Пълноценен източник на желязо, фолиева киселина и витамин B12 предлага природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Неговият прием може да започне още при плануване на бременността и да продължи поне до третия месец след раждането. Така превантивно ще се осигури защита от анемия както през бременността, така и в началото на кърмаческия период, когато дефицитът на желязо в кърмата би имал най-сериозни последствия за бебешкото здраве.

borola

Сподели:
Scroll to Top