анемия

Анемия при спортисти – същност, причини и решение

Железният режим, който професионалните спортисти спазват неотклонно и до пълно изтощение, за да постигнат високи успехи, е гаранция за място на почетната стълбичка, но и предпоставка за много травми и редица здравословни проблеми като т. нар. спортна анемия. Повече за същността на състоянието, причините за появата и начините за овладяването му ще узнаете в настоящата статия.

Какво представлява спортна анемия?

Анемията, окачествена с прилагателното „спортна“, е породена от дефицит на желязо. Когато нивото на този жизненоважен минерал се понижи, синтезът на хемоглобин се нарушава и транспортирания към тъканите и органите кислород намалява. Физическите проявления на това състояние са липса на тонус, спад в жизнената енергия, болки в мускулите, отслабена памет и концентрация. Поради неспецифичния си характер обаче симптомите дълго време може да останат незабелязани и състоянието да се открие в доста късен етап. Клиничната практика сочи, че това обикновено се случва при назначаване на рутинни лабораторни изследвания за пълна кръвна картина. В основната рискова група попадат спортистите, занимаващи се със спортове, които изискват издръжливост, като бегачите на средни и дълги разстояния, състезателите по триатлон и ски бягане.

Кои са причините за анемия при спортистите?

Хематолозите не разполагат с еднозначен отговор на въпроса защо хората, които професионално се занимават със спорт, са изложени на висок риск от развитие на анемия. Отговорът търсят най-напред в хранителният им режим. Наблюденията им показват, че най-уязвими са спортистите, които се придържат към вегетариански режим на хранене и онези, които залагат на консумацията на въглехидрати за сметка на протеините от животински произход (основни източници на желязо). Нерядко причина за развитието на анемия е и нарушена абсорбция на желязо в стомашно-чревния тракт в резултат на интензивното мускулно натоварване. Значителните загуби на желязо вследствие на прекалено голямата физическа активност, изпотяването и получените микро травми по време на тренировки също е сред потенциалните провокиращи фактори на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как да се овладеят симптомите на спортна анемия?

Мерките, които се предприемат за справяне с анемията при спортисти, се определят в зависимост от тежестта на състоянието. Обикновено засегнатите се повлияват добре от промяна в диетата. Храните, бедни на желязо, се заместват с такива, които съдържат в изобилие този микроелемент като червено месо, черен дроб, риба, яйца, бобови култури и тъмнолистни зеленчуци. Добре е успоредно с тях да се приема и витамин C, който допринася за пълноценното усвояване на желязото от организма.

Кое е най-ефективното природно средство за овладяване на анемия при спортисти?

Консумирането на храна с високо съдържание на желязо е важна, но недостатъчна мярка за нормализиране стойностите на жизненоважния микроелемент при хората, които активно се занимават със спорт. Това налага приема на природни продукти, създадени специално за възстановяване на железния дефицит. Изпитаното хематологично средство против анемия Фоливит Феро/Folivit® Fero се прилага успешно при липса на желязо, възникнала вследствие на кръвозагуба, неправилно хранене и смущения в резорбцията. Освен че доставя на организма оптимална доза желязо, той го снабдява с фолиева киселина и витамин В12. Благодарение на мощното тройно действие на активните съставки оплакванията на засегнатите отшумяват и състоянието им бързо се подобрява.

borola

Сподели:
Scroll to Top