терапия анемии

Генна терапия – надежда при лечение на някои анемии

Генната терапия отваря нов път на лечение на някои видове анемии. Това става ясно от проведеното ново издание на курса „Напредък в хематологията“. Събитието е организирано от Испанската група по еритропатология (GEE) към Испанското дружество по хематология и хемотерапия (SEHH). Насочено е не само към хематолози, а и към специалисти по педиатрия и вътрешни болести.

Основна тема на първия ден от проведения двудневен курс е лечение на сърповидно-клетъчна анемия при деца и бременни жени. Хвърля се светлина и върху новите фармакологични лечения и прилагането на генна терапия при това вродено заболяване. Коментират се още терапевтичните аспекти на Таласемия майор (анемия на Кулей), най-тежката форма на бета таласемията.

Тема на втория ден са хемолитичните анемии. Специално внимание се обръща на дефицита на пируват киназа – вродено състояние, което причинява в различна степен хемолитична анемия. Обсъждат се терапевтичните подходи, фармакологичното лечение и генната терапия като опция за бъдещо лечение на тази патология.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Генна терапия срещу сърповидно-клетъчна болест и други анемии

Към момента в Испанското дружество по детска хематология и онкология (SEHOP) има 1100 регистрирани пациенти със сърповидно-клетъчна анемия. Смята се, че честотата на заболяването в Европейския съюз е 2,6 пациента на 10 000 души.

Днес неонатален скрининг за откриване на гените за хемоглобин тип S се провежда в почти всички автономни области на Испания. Въпросният хемоглобин, наричан още „сърповиден“, е причината за сърповидно-клетъчната анемия.

Благодарение на скрининга състоянието на пациентите се проследява внимателно от самото им раждане

Предотвратява се възникването на инфекции – главна причина за смъртност сред засегнатите деца. „Скринингът заедно с профилактиката на инсулт, ранната терапия с хидроксикарбамид (хидроксиурея) и трансфузионната стратегия осигурява добра преживяемост на пациентите“. Това са думи на Ана Вилегас, президент на Испанската група по еритропатология. Тя припомня за дадената от Европейската агенция по лекарствата (EMA) зелена светлина за терапевтичен агент за лечение на сърповидно-клетъчна анемия. Това е лекарство, което предотвратява или забавя вазо-оклузивни кризи при пациенти със сърповидно-клетъчна болест.

„Фармацевтичната индустрия работи усилено по разработването на нови молекули. Целта е те да увеличават количеството на хемоглобина, да намаляват полимеризацията на сърповидните клетки или вазо-оклузивните кризи“. Това казва Ана Вилегас. Тя е категорична, че надеждите в лечението на сърповидно-клетъчна анемия и други видове анемии е в генната терапия.

Докато генната терапия бъде въведена масово за лечение на сърповидно-клетъчна болест и други анемии…

за компенсиране на дефицитите, довели до леки форми на тези заболявания, може да се използва Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е хематологично средство против анемия с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Благотворното влияние на продукта се дължи на трите най-важни вещества за образуването на еритроцитите и хемоглобина в състава му:

  • желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг)
  • фолиева киселина 400 мкг
  • витамин В12 9 мкг

Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. Продуктът действа с постепенно. За оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola

Сподели:
Scroll to Top