Ниски стойности на желязо

Ниски стойности на желязо при бременност – за какво подсказват?

Ниски стойности на желязо при бременност са предпоставка за анемия. В този период от живота бъдещите майки са с повишен риск от развитие на хематологичното състояние, което се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки (еритротици) и/или хемоглобин в кръвта. В статията споделяме какви са причините и как да се избегне дефицит на желязо.

Причини за развитие на анемия при бременни

Бременността е съпътствана от редица физиологични промени. Една от тях е увеличаването на кръвния обем в женския организъм поради повишена необходимост от кръвоснабдяване. В медицинската терминология явлението се нарича хемодилуция, което буквално означава разреждане на кръвта. Причинната за по-висок риск от анемия е, че въпреки засилената нужда от кръвоснабдяване, броят на еритроцитите в кръвта остава същия, а хемоглобинът и серумните нива на желязо и фолат намаляват. Процесът започва да се развива през 6-8 гестационна седмица и ако не се овладее своевременно, може да предизвика желязодефицитна анемия при бременната жена. Симптомите, които подсказват за състоянието са бледа кожа, замаяност, отпадналост, сърцебиене, проблеми с концентрацията и задух.

Хемоглобинът по своята същност е вещество, което съдържа желязо и отговаря за транспортирането на кислорода от червените кръвни клетки до тъканите и органите в тялото. Ниските му нива по време на бременност, е възможно да доведат до анемия при бебето, да забавят развитието му или да предизвикат усложнения при износването на плода и преждевременно раждане.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Препоръки за нормализиране на ниски стойности на желязо при бременност

Бъдещите майки трябва внимателно да следят показателите на кръвта. Най-честата причина за анемия при бременни са ниските стойности на желязо – съставна част на хемоглобина, от ключово значение за неговото образуване. По време на бременност жената трябва да приема двойно повече желязо (27-30 мг дневно) от обикновено. За целта специалистите препоръчват да се увеличи консумацията на желязо и витамин С с храната. Подходящи продукти, чрез които да си ги набавите са листните зеленчуци, грозде, цитрусови плодове, черен дроб, яйца, ядки някои зърнени култури. Приемът на витамин С е от значение, защото значително подобрява усвояването на желязо от организма. Основният враг на ключовия за кръвообразуването елемент е калцият, който възпрепятства абсорбцията му. Затова е добре да избягвате съчетаването на изброените храни с млечни продукти. Желязото се усвоява трудно и в комбинация с кафе или чай.

Природен продукт за превенция и овладяване на желязодефицитна анемия при бременни

Фоливит Феро/Folivit® Fero е натурално средство за нормално кръвообразуване (хомопоеза), който дава резултат както за профилактика, така и за лечение на анемия. Продуктът се препоръчва при бременни и при жени, които планират да забременеят. Дозира се по 1 капсула дневно като за оптимален ефект приемът е препоръчително да продължи през цялата бременност, 3 месеца след раждането и през кърмаческия период.

Благоприятното действие на продукта върху кръвообразуването се дължи на рационалната комбинация в състава му:

Няма данни за противопоказания. Може да бъде закупен от аптеките в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top