митове за анемията

Митове за анемията – да развенчаем тези 3

Заради някои митове за анемията, състоянието може да се подцени и страдащите да не се заемат сериозно с неговото управление. Затова и целта на тази статия е да разкрие истината зад тези заблуди. Така вие ще бъдете добре информирани и ще може да предприемете необходимите мерки, ако страдате от анемия.

Анемията е просто недостиг на желязо

Един от най-разпространените митове за анемията е, че тя е причинена единствено от липса на желязо. Въпреки че желязодефицитната анемия наистина е най-често срещаният тип, се наблюдават и такива с дефицит на витамин B12 и фолиева киселина. Истината е, че зад всеки вид анемия стоят различни причини и съответно индивидуален подход за лечение. Например тази с дефицит на B12 може да бъде резултат от липса на витамина в диетата или пък причина да се окажат приемът на някои лекарства или състояния, засягащи храносмилателната система. Във всеки случай, за да разберете от кои вид анемия страдате е важно да се консултирате със специалист. Това е първата стъпка към ефективно управляване на състоянието.

Веганите и вегетарианците са тези, които страдат от анемия

Това е един от неверните митове за анемия, които ще развенчаем. Вярно е, че липсата на месо и млечни продукти в диетата може да е предпоставка за „отключване“ на желязодефицитна анемия. Но това не прави всеки веган или вегетарианец страдащ от малокръвие. Разбира се, че червеното месо и яйчените жълтъци са популярен източник на желязо, но нека не подценяваме съдържанието му и в зеленчуци като спанак, коприва, бобови култури, ядки и семена. Факт е, че не може да се набави така бързо, но дефицитът му винаги може да се компенсира с прием на хранителни добавки.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Един от грешно схващаните митове за анемията е, че не е сериозно състояние

Някои хора смятат, че анемията не е сериозно състояние, и може лесно да бъде игнорирана. Това е абсолютно погрешно схващане, защото, ако не се лекува, малокръвието може да доведе до тежки здравословни усложнения. Например хроничната анемия носи със себе си симптоми като умора, слабост и затруднения в извършване на ежедневни дейности. А това води до последици и влошаване качеството на живот. Тежката анемия може да причини проблеми със сърцето, тъй като то трябва да работи по-усилено, за да изпомпва богата на кислород кръв през тялото, което води до претоварването му. Освен това, в случаи на тежка анемия, тялото се бори да получи достатъчно кислород до органите и тъканите, което може да се окаже и животозастрашаващо. Научавайки тези факти, разбирате колко е важно да се обърне внимание на състоянието и да го приемете много сериозно. Освен това е от значение да спазвате стъпките за лечение, които понякога са комплексни. Свързани са с промяна в диетата, прием на качествени природни средства, както и лекарства, предписани само от лекар специалист. Не забравяйте и за редовните прегледи, които ще покажат дали анемията се контролира ефективно.

След като развенчахме тези митове за анемията, споделяме природно решение за овладяване на състоянието

За да не се стига до сериозни последици за здравето при анемия, е важно състоянието да бъде открито и лекувано в начална фаза. Ето защо експертите у нас съветват да се правят ежегодни профилактични кръвни изследвания. Рисковите групи за анемия и пациентите с малокръвие у нас могат да се доверят на Фоливит Феро / Folivit® Fero – натурално средство за правилно кръвообразуване. Силата на продукта е в комбинацията от три активни съставки – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Те взаимно се допълват и подсилват ефекта си за синтез на здрави червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е преодоляване на малокръвието и отшумяване на неприятните симптоми. Продуктът е подходящ за прием от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти дори при продължителна употреба.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top