фолиева киселина

Фолиева киселина и всичко, което трябва да знаем за нея

Всеки път, когато тялото ни има нужда да расте и да се обновява – на помощ идва познатата фолиева киселина. Да, тя има огромни сили, но зад това се крие крехка природа. Съхранението, светлината и топлинните процеси влияят изключително много на съдържанието ѝ в храните. А, всичко това, трябва да ви насърчава само към една мисъл – трябва да обърнете внимание на собствените си нива на фолиева киселина.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина (също, фолат, витамин B9) е водоразтворим витамин, който принадлежи към семейството на B витамините. А, тъй като тялото ви не я произвежда само, то трябва да си я набавите чрез храната.

Ефекти и функции на фолиевата киселина за организма

Тя се използва в клетките. Водоразтворимият витамин играе ключова роля в аминокиселинния метаболизъм, деленето на клетките и образуването на нови такива, като гарантира, че тялото ви расте и се регенерира.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Клетъчното делене се случва при образуване на бели и червени кръвни клетки, и затова – не е изненадващо, че фолиевата киселина допринася за нормалното кръвообразуване и функцията на имунната система.

Водоразтворимият витамин се грижи също за вашето психическо благополучие. Ако имате липса на него, то е почти сигурно, че ще имате смущения в съня. Подпомага още нормалните функции на вашата психика, действа като подобрител, намалявайки умората и отпадналостта.

Фолиевата киселина също насърчава метаболизма на хомоцистеина – протеин, който се образува като междинен продукт по време на разграждането и преобразуването на собствената на тялото аминокиселина – метионин. Обикновено, хомоцистеинът се изхвърля относително бързо. Веществото или се преработва от черния дроб и бъбреците, и се превръща в друга аминокиселина, или бъбреците го отделят. Фолиевата киселина се намесва в този процес, заедно с други микронутриенти, за да нормализира метаболизма на хомоцистеина.

Храни, богати на фолиева киселина

“Фолиева киселина” идва от латинското “folium”, което означава листа. Съответно, количество водоразтворим витамин се намира и в тъмнозелените (листни) зеленчуци като спанак, броколи и брюкселско зеле. Но пълнозърнестите продукти, бобовите растения, яйцата и черният дроб, също са добри източници на него.

Въпреки че фолиевата киселина се съдържа естествено в много храни, вие трябва да ги подбирате, за да си осигурите гарантиран прием. Чувствителността на хранителния фолат към съхранение и обработка, са от изключителна важност за запазване на качествата му.

От какво количество витамин B9 се нуждае тялото ви дневно?

Специалисти препоръчват прием от 300 µg еквивалент на фолиевата киселина, както за мъже, така и за жени – над 13 годишна възраст. Стойностите при бременност и кърмене са различни, а те са на дневна база до 550 µg или 450 µg фолатен еквивалент. Освен това, жените, имащи желание да забременеят, трябва да приемат целенасочено фолиева киселина (400 µg дневно, допълнително). Въпреки това, не забравяйте, че идеалната дозировка на добавки с фолиева киселина, зависи от причината за нея.

А, това бяха основните неща за фолиевата киселина, която е така важна за множество процеси във вашето тяло!

Точните количества фолиева киселина с помощта на изцяло натурален продукт

Специалистите в България препоръчват прием на Фоливит Феро / Folivit® Fero, който е изцяло природен продукт, комбиниращ по най-оптималния начин желязо, фолиева киселина и витамин B12. Той стимулира образуването, деленето и узряването на червените кръвни клетки, като едновременно с това повишава и нивата на хемоглобин. Активните му съставки компенсират дефицитите в организма и спомагат за овладяване на анемията. Препоръчителната дозировка е по 1 капсула дневно, като за най-добър ефект се препоръчва продължителен прием. А, в по-тежки случаи – продуктът се употребява като допълващо средство към назначената терапия.

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната, както и онлайн, на сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top