анемия

Заплашва ли ви анемия – оценете риска си сега?

Анемия се развива, когато организмът не разполага с необходимите ресурси за производство на достатъчно функционални червени кръвни телца (еритроцити). Това е причина при анемия до клетките да не достига достатъчно кислород, пациентите да чувстват постоянна отпадналост и умора и да са изправени пред риск от по-сериозни усложнения, предизвикани от хипоксията.

Профилактиката на анемията е от съществено значение в случаите, в които човек е изложен на рискови фактори за появата й. Затова тези фактори е добре да се познават и да се избягват. Когато това е невъзможно, трябва да се полагат грижи за компенсиране на влиянието им и намаляване на риска от анемия.

Анемия – рискови фактори

Три са основните рискови фактори за развитие на анемия – обилна кръвозагуба, намалено производство на еритроцити и ускорено разрушаване на еритроцитите. Всички фактори, свързани с тези състояния, се разглеждат като рискови фактори за развитие на анемия. Съответно хората, изложени на тяхното действие са най-застрашени от анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Анемия застрашава най-сериозно следните групи:

  • хора, загубили кръв – било то при кръводаряване или след кръвоизлив. До времето, когато тялото успее да образува нови еритроцити и да компенсира кръвозагубата рискът от анемия е значителен. Важно в такива случаи е да се подпомогнат кръвотворните функции на организма.
  • спазващите сериозна диета – производството на еритроцити (еритропоеза) е непрестанен процес, при който остарелите еритроцити се заменят с нови такива. Този процес изисква постоянен прием на някои хранителни вещества, които хората на диета често не успяват да си набавят в необходимите количества.
  • генетично предразположените – някои форми на анемия се предават по наследство.
  • бременните жени – през бременността тялото насочва голяма част от ресурсите си към плода. Бъдещата майка се нуждае от повишен прием на продукти, поддържащи кръвотворните функции, необходими и за нея, и за бебето.
  • хората, страдащи от заболявания на далака – в този орган се унищожават нефункционалните червени кръвни клетки. При уголемен или увреден далак обаче е възможно да започнат да се разграждат и напълно здрави еритроцити и да се повиши рискът от анемия.

Превенция на анемия при хора от рисковите групи

Попадащите в рисковите групи за развитие на анемия трябва задължително да си набавят необходимите дневни количества от продуктите, участващи в кръвотворните функции. Това е най-важната предпоставка за превенция на риска от анемия.

Природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero осигурява оптимални дози желязо, фолиева киселина и витамин B12 – трите основни ресурси, необходими за производството на еритроцити и хемоглобин. Фоливит Феро е подходящ за допълващо лечение на анемия и за превенция на състоянието при хора от рисковите групи. Фоливит Феро може да се приема от всички, включително от бременни, деца, хора на преклонна възраст и др.

borola

Сподели:
Scroll to Top