витамин В12

Витамин В12 – защо ни е необходим?

Какво представлява витамин В12?

Витамин В12 е познат още под името цианкобаламин и се причислява към групата на т.нар. кобаламини. Подобно на другите витамини от група В, витамин В12 е водоразтворим и устойчив на високи температури и светлина. Витамин В12 е изключително необходим за нормалния растеж, както и за предотвратяване развитието на анемия. Витамин В12 тонизира организма, подобрява концентрацията и паметта, понижава раздразнителността, поддържа в добро състояние нервната система и т.н.

Заедно с фолиевата киселина (витамин В9), витамин В12 участва в синтеза на ДНК. Двата витамина активират процесите на делене, узряване и диференциране на еритробластите (предшественици на еритроцитите), участват в изграждането на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви. Между фолиевата киселина и витамин В12 съществува важна взаимовръзка. Дефицитът им потиска деленето на клетки в костния мозък. Трайно увреждане на нервната система може да настъпи ако успоредно с приема на фолиева киселина не се коригира дефицитът на витамин В12.
Понижени нива на витамин В12 обикновено се срещат в организма на хора около и над 50 – годишна възраст.

Кои са симптомите за недостиг на витамин В12?

– виене на свят
– хронична умора
– раздразнително поведение
– наличие на шум в ушите
– пребледняване на лицето
– гадене
– констипация (запек)
– нарушения в зрението
– загуба на памет
– задух
– липса на апетит
– ниско кръвно налягане
– сърцебиене
– обърканост и др.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

В кои храни се съдържа витамин В12?

– миди
– риба – скумрия, херинга, риба тон, пушена сьомга, сардини
– скариди
– месо от октопод
– агнешко и телешко месо
– нискомаслено кисело мляко
– черен дроб
– сирене ементал, пармезан, моцарела и фета
– козе сирене

В случай, че се храните нерационално или много от изброените храни не са в списъка с любимите ви продукти може да снабдите организма си с необходимото ежедневно количество витамин В12, приемайки природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. В него освен витамин В12 се съдържа и лесноусвоима форма на фолиева киселина в комбинация с желязо. Фоливит Феро е препоръчван от много специалисти продукт при бременност, кърмене, недоимък, вследствие на кръвозагуба и др.

borola

Сподели:
Scroll to Top