анемия

Може ли физическите упражнения да предизвикат анемия?

Анемия е заболяване, с което са диагностицирани милиони хора по света, а не са малко и тези, при които диагнозата все още не е поставена, поради липса на изявена симптоматика. Симптомите на анемия много често се появяват за първи път в моменти след прекомерно натоварване на организма.

Физическото натоварване оптимизира жизнените процеси в организма и стимулира оползотворяването на голяма част от ресурсите, с които той разполага. В такива моменти обаче не просто се горят калории и се разграждат запасите от захари и мазнини в тялото. В допълнение се изчерпват и запасите от някои жизненоважни микроелементи, сред които е желязото.

Какви са последствията, ако не се възстанови изгубеното желязо? Защо се развива анемия?

Желязото е основен структурен компонент на червените кръвни клетки – еритроцити. Еритроцитите в кръвта имат време на живот около 4 месеца, след което се разграждат и подменят с нови. При спортуващите и по-активни физически хора еритроцитите се увреждат по-бързо, което изисква своевременно образуване на нови и функционални такива. По този начин ще се обезпечат повишените нужди от кислород към натоварените мускули и другите активно действащи клетки. Това обяснява и завишените нужди на спортуващите хора от желязо – те трябва да си набавят с около 30% повече от този елемент. При дефицит на желязо се компрометира изграждането на нови червени кръвни клетки и се развива състояние, известно като спортна анемия. Симптомите, с които се проявява са бледост, задух, главоболие, болки в гърдите или краката.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как естествено и ефективно може да се поддържат запасите от желязо в организма?

Нормално при всеки човек има депо за съхранение на желязо в черния дроб. Високата физическа активност обаче ускорява изразходването на тези запаси и повишава риска от анемия. За избягване на опасността от дефицит на желязо може да се действа в две посоки – набавяне на достатъчно желязо с храната или постъпването му като част от състава на хранителни добавки. Храните, които са богати на желязо, лесно усвоимо за човешкия организъм, са животинските продукти – червени меса, яйца и др.
Желязото от растителни източници се усвоява по-слабо, но високо негово съдържание има в зелените листни продукти – спанак, коприва, бобови растения и др.

Да се изчисли дали храната доставя желязо в нормални количества е труден и често досаден процес. По-сигурен начин за оптимално набавяне на този микроелемент и преодоляване на симптомите и последствията на анемията е чрез приема на продукти като Фоливит Феро. С редовния прием на Фоливит Феро не само се набавят нужните дози от желязо, но благодарение на допълнително включените фолиева киселина и витамин B12 се осигурява комплексна помощ за преодоляване на анемията във всичките й форми.

borola

Сподели:
Scroll to Top