анемия при деца

Дефицит на витамин D = висок риск от анемия при деца!

Голяма част от необходимото количество витамин D човек си набавя чрез излагане на слънце. Но през настоящия сезон слънчевите лъчи са силно ограничени и рискът от недостиг на този ценен витамин се повишава значително. Други фактори също могат да намалят количеството на слънчевия витамин в организма. А учени установили връзка между ниски нива на витамина при деца и повишен риск от развитие на анемия.

Педиатрите препоръчват бебетата да приемат поне 400 IU витамин D през първата една година от своя живот и поне 600 IU за децата над 1-годишна възраст. Той помага за усвояване на калция и фосфора – минерали, ценни за развитието на здрава костна система. Този витамин е важен и за осигуряване на силна имунна система. Децата, които приемат достатъчно количество от слънчевия витамин, ще развият здрави кости и зъби, както и повишена защита на организма от определени заболявания като анемия.

Изследване за риска от развитие на анемия при деца вследствие на дефицит на витамин D

Анемия е хематологично състояние, при което се наблюдава понижен брой на червени кръвни клетки (еритроцити) и нисък хемоглобин – основни компоненти на кръвта. Не едно проучване доказва, че това състояние се наблюдава при деца, които страдат от липса на витамин D.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Изследователи от университета Джон Хопкинс проучили на какво се държи взаимовръзката между тези две състояния, като изследвали кръвни проби от повече от 10 хиляди деца, за да проследят нивата на витамин D и хемоглобин в кръвта.
За ниски нива на витамин D се смятат тези под 30 нанограма на милилитър (ng/ml), а за тежка форма на недостиг на този витамин се приема, когато нивата са под 20 ng/ml.

Установено е, че децата с ниски нива на слънчевия витамин имат и ниски нива на хемоглобин, в сравнение с децата, които имат нормални нива на витамина и не страдат от анемия.

Изследователите твърдят, че връзката между дефицит на витамин D и анемия се обяснява с ефекта на витамина върху производството на червени кръвни телца в костния мозък, както и способността му да регулира имунното възпаление – една от причините за анемия.

Предотвратяване на риска от развитие на анемия при деца

Осигурете достатъчно количество витамин D на детето си още от раждането. Той е важен не само за намаляване на риска от анемия, но и за много важни процеси в организма.

За да се намали максимално рискът от развитие на анемия е необходимо да се приемат витамини и минерали, които съдействат за правилното кръвообразуване (хемопоеза). Това са витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (цианкобаламин) и желязо.

Подходящо хематологично средство с натурален състав е продуктът Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той може да се приема както от деца, така и от бременни жени, които искат да си набавят необходимото количество от тези важни съставки за своето добро здраве и това на плода.

borola

Сподели:
Scroll to Top