анемия от обилна менструация

Анемия от обилна менструация – къде се крие рискът?

Анемия от обилна менструация е сериозен проблем за здравето, който засяга много жени по света. Състоянието се характеризира с намаляване броя на червените кръвни телца. Жените със силна менструация губят значително количество кръв всеки месец, а заедно с това се губи и желязо. Ако не се предприемат мерки навреме, това ще доведе до развитие на желязодефицитна анемия. Затова разбирането на връзката между обилната менструация и анемията, разпознаването на симптомите и знанието как да се управлява това състояние е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие.

Обилна менструация – разбиране на състоянието

Обилната менструация или менорагия е състояние, при което жената изпитва необичайно обилно кръвотечение. Докато количеството загубена кръв по време на менструация варира според организма на жената, за обилната менструация обикновено се счита загуба на повече от 80 милилитра кръв на цикъл. Както и периоди, които продължават повече от седем дни.

Има няколко потенциални причини за тежка менструация, включително хормонален дисбаланс, маточни фиброиди, полипи и определени медицински състояния като нарушения на щитовидната жлеза или съсирването. В някои случаи обилната менструация може също да бъде страничен ефект от лекарства, като разредители на кръвта или хормонални лечения. Жените с обилна менструация може да изпитват трудности при управлението на цикъла си, което води до дискомфорт и неудобство при ежедневните дейности.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Обилна менструация и анемия – каква е връзката между двете състояния?

Жените с обилна менструация губят големи количества кръв в този период от месеца. Това може да доведе до загуба на повече червени кръвни клетки, отколкото тялото може да произведе и следователно да намали количеството на желязо. Най-често срещаният тип анемия, свързана с обилна менструация, е желязодефицитната. В резултат организмът по-трудно произвежда хемоглобин, който е необходим за преноса на кислород. Това води до симптоми като умора, слабост, задух и замайване.

Ежемесечната загуба на големи количества кръв, респективно и еритроцити, прави жените в детеродна възраст най-предразположени към анемия, съпоставено с жените в менопауза и мъжете.

Препоръки за превенция на анемия от обилна менструация

Една от първите стъпки в овладяването на анемията от тежка менструация е увеличаване приема на желязо чрез диета. Богатите на желязо храни като месо, риба, боб, спанак и обогатени зърнени храни могат да помогнат за попълване на запасите от желязо в организма. Освен това, консумацията на такива с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове и домати, може да подобри усвояването на желязо от организма.

В случаите, когато промените в диетата не са достатъчни за коригиране на анемията, лекар специалист може да препоръча хранителни добавки със съдържание на желязо. Тези добавки могат да помогнат за повишаване нивата на хемоглобина и да облекчат симптомите. Важно е да ги приемате според указанията на лекаря ви, тъй като прекомерното натрупване на желязо в организма може да доведе до странични ефекти.

Мощно природно средство за овладяване на анемия от обилна менструация

Към подходящата диета, хората, предразположени към анемия, е добре да добавят допълнителен прием на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Ще ги откриете в състава на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този изцяло природен продукт съдържа трите основни елемента за правилно кръвотворене във високи количества, лесно, бързо и в пълно усвоима форма. Силата на продукта при анемия е в способността му да повишава хемоглобина и образуването на червени кръвни телца. Иновативната форма течни капсули (Solucaps) осигурява по-бързо и пълно усвояване от организма. Подходящ е за продължителен прием при възрастни и деца. Може да закупите от аптечната мрежа в страната или да поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top