старческа анемия

Старческа анемия – какво представлява и причини за появата й

При т.нар. старческа анемия, както и при останалите видове, броят на червените кръвни клетки и съдържанието на хемоглобин са значително ниски. Това е един често подценяван проблем при по-възрастните хора.

Какво представлява анемията?

При засегнатите от анемия, еритроцитите, които се движат свободно в кръвта са с намалено количество. Въпреки че в кръвта има много други компоненти, червените кръвни клетки съставляват най-голям количествен дял. Еритроцитите имат много важна задача – пренасят кислород в кръвта. А, това те правят с помощта на червения кръвен пигмент – хемоглобин. Мозък, сърце или бъбреци – всички те са зависими от доставения кислород от еритроцитите. Без него, те не могат да функционират нормално, поради което хората с анемия често страдат от класически симптоми като умора или проблеми с концентрацията. Ако имате анемия, може да имате също достатъчно червени кръвни клетки, но малко от червения кръвен пигмент. Поради занижения хемоглобин, еритроцитите вече не могат да транспортират достатъчно кислород в тялото. А, това може да причини същите симптоми като при липсата на червени кръвни клетки.

Какви са причините за старческа анемия?

Можем най-общо да разделим пациентите с анемия на четири основни групи.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Първата група е с дефицит на хранителни вещества. В резултат на това, тялото вече не е в състояние да произвежда достатъчно червени кръвни клетки или хемоглобин. В крайна сметка, организмът се нуждае, напр. от желязо, витамин B12 и фолиева киселина. Дефицитът на желязо играе основна роля при старческата анемия.

При втората група, причината е нарушения в костния мозък, напр. в него се образуват патологични бели кръвни клетки, които могат да изместят здравите червени кръвни клетки. Такъв е случаят с хората, болни от левкемия (рак на кръвта). Могат също да се образуват и функционално увредени прекурсори на еритроцитите.

Третата група е недефинирана анемия, което означава, че лекарите не могат да идентифицират първоначално точната причина за появата й. Просто трябва да се изчака и да се следят различните стойности, които ще дадат необходимата информация за диагностициране.

Четвъртата група е най-разпространена – възпалителна анемия. Дори малки инфекции, продължаващи дълго време, могат да доведат до анемия. Преобладаващите възпалителни процеси улавят желязото, което е важно за преноса на кислород – и така то съществува в тялото, но става неизползваемо. В резултат на това, въпреки запасите от желязо, има дефицит на такова. Това е и един от най-често срещаните видове, тъй като имунната система на възрастните хора е по-податлива на инфекции.

Колко хора страдат от старческа анемия?

Анемията е доста често срещана сред възрастните хора и дори понякога остава незабелязана. Около един, на всеки пет възрастни, живеещи самостоятелно, страда от старческа анемия. Заболяването също е разпространено и сред възрастните, живеещи в старчески домове, а процентите варират около 50 до 60. Знайте, че анемията не е нормален симптом на стареенето и винаги трябва да се диагностицира, следователно – лекува. В крайна сметка, постоянният недостиг на кислород в тъканите и органите, може да има сериозни последствия за пациентите.

Лечение на старческа анемия

Анемията в напреднала възраст се лекува по същия начин, както при по-млад човек. Лекарите най-често предписват различни медикаменти на засегнатите, които те приемат, докато нивата на хемоглобина им се върнат в нормални граници.

А, специалистите в България препоръчват при първи признаци или овладяване на старческа анемия – прием на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Изцяло натурално средство, разработено да осигури необходимите желязо, витамин B12 и фолиева киселина, отговорни за правилното кръвообразуване. Продуктът е подходящ за прием и от деца, възрастни, бременни и кърмещи. Без нежелани ефекти. Препоръчителната дозировка е 1 течна капсула дневно, лед хранене. Може да го откриете в аптеките и в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top