просо желязо

Просо – ценен източник на желязо за организма

Незаслужено пренебрегваното у нас просо би могло да осигури на организма голяма част от необходимото дневно количество желязо. Това установява изследване на учени от Международния научноизследователски институт по селскостопански култури за полусухите тропици (ICRISAT) със седалище в Индия. Резултатите са публикувани в сп. Frontiers in Nutrition.

За да достигнат до заключението, че позабравеното просо е изключително богато на желязо, изследователите анализират данните от…

  • 22 проучвания при хора
  • 8 лабораторни изследвания

Всички проучвания проследяват ефекта от консумацията на просо при анемия. Общият брой на участниците в тях е близо 1000. Доброволците приемат безглутеновата зърнена култура между 21 дни и 4,5 години в зависимост от проучването. Анализирани са 6 различни сорта просо.

Резултатите от сравнителния анализ показват, че консумацията на просо е в състояние да повиши:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • хемоглобина с до 13,2%
  • серумния феритин с до 54,7%

Отваряме скоба, че хемоглобинът е желязосъдържащ протеин в еритроцитите. Феритинът, на свой ред, е желязосъдържащ белтък, който складира неактивното желязо в организма и го освобождава при нужда.

При комбиниране на данните от 30-те проучвания се установява още, че екструдирана, зърнената култура повишава бионаличното желязо до 5,4 пъти. Ферментирала, пукана и малцирана – до 3 пъти.

Когато е покълнало и белено, просото удвоява бионаличното желязо.

Според учените изследванията представят убедителни доказателства, че консумацията на просо би могла да намали и дори да предотврати железния дефицит

Независимо от всичко изследователите акцентират върху необходимостта от провеждане на цялостно задълбочено проучване. Призивът им е в него да се анализират по-внимателно различните сортове просо и начините на тяхната обработка и приготвяне. По думите им това би помогнало за разработване на по-добри насоки за хранене при анемия и анемични състояния.

Освен вече споменатото просо ценен източник на желязо за организма е и…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично природно средство за номалното кръвообразуване (хемопоеза). Всяка капсула на този продукт доставя на организма оптимално количество желязо 15 мг под формата на железен фумарат 45.60 мг. В допълнение осигурява още две вещества, необходими за образуването на еритроцитите и хемоглобина – фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12.

Съставките се допълват перфектно.

Желязото постъпва в костния мозък и участва в синтеза на хемоглобин в еритроцитите.

Фолиевата киселина и витамин В12 активират синтеза на материали на клетъчното ядро. Активират процесите на делене, узряване, диференциране на еритроцитите и участват в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за бременни и кърмещи жени. За постигане на оптимален ефект е желателен по-продължителен прием.

borola

Сподели:
Scroll to Top