наследствена анемия

Желязодефицитна анемия – наследствена ли е?

В някои случаи желязодефицитната анемия е наследствена, защото промените в генетичния код е възможно да се предадат от родител на дете. Резултатът от хроничния недостиг на желязо е незадоволително количество червени кръвни клетки, необходими за нормалното функциониране на организма. Най-често хематологичното състояние се развива поради небалансирано хранене или кръвозагуба в резултат на операция, тежка менструация и др. В следващите редове споделяме повече за ролята на генетиката при този вид анемия.

Наследствена предразположеност и желязодефицитна анемия

Има случаи, в които генетично предавани аномалии, засягащи състава на кръвта, са причина за развитието на желязодефицитна анемия. Състоянието се проявява с характерните симптоми на анемия, но не винаги се повлиява от стандартното лечението за овладяване на недостига на желязо в кръвта.

Наследствената желязодефицитна анемия е резултат от специфични мутации в конкретен ген TMPRSS6. Той дава инструкции на организма за синтеза на протеин, който регулира нивата на желязо в кръвта. Този рядък вид анемия се унаследява по автозомно-рецесивен модел. Затова се среща много рядко и е възможно нито един от родителите да няма симптоми на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Симптоми при наследствена анемия с дефицит на желязо

Симптомите на генетично предадената желязодефицитна анемия са сходни с тези, при другите форми на анемия, но обикновено са по-леки. Най-честите оплаквания са:

  • Умора
  • Бледа кожа
  • Недостиг на въздух
  • Сърцебиене
  • Трудности при концентрация

Диагностицирането на унаследена анемия с дефицит на желязо обикновено отнема време, защото е рядко срещано състояние и първо се изключват други причини за недостига на минерала. Тази форма на хематологичното състояние обикновено се установява в детството и симптомите може да отшумят с времето.

Подходи за лечение

Това рядко състояние изисква лечение с високи дози желязо. Първата стъпка е орален прием на желязо, но за по-добра ефективност е препоръчително да е в комбинация с витамин С. Изследване от 2019 г. установява, че 10 дневен прием на минерала, съчетан с витамин С, води до значително подобрение в нивата на желязо в кръвта при деца. Ако този метод не действа обикновено се преминава към интравенозни вливки на желязо. С течение на годините е силно вероятно червените кръвни клетки в организма да се увеличат сами, симптомите да отшумят и да не е наложително лечение на наследствената желязодефицитна анемия.

Мощна комбинация от природата за подсилване на организма при анемия

При анемия специалистите у нас препоръчват прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това изцяло натурално средство е разработено специално, за да осигури на организма оптимални количества от трите основни елемента за правилно кръвообразуване. Това са желязо, фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12. Активните съставки са съчетани така, че да работят в пълна синергия за синтеза на червени кръвни телца и хемоглобин. Резултатът е овладяване на анемията и отшумяване на съпътстващите симптоми.

Продуктът може да се приема от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Природният състав е гаранция за висок профил на безопасност. Няма данни за противопоказания, дори и при дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top