кръводаряване

Кръводаряване – разбиране на процеса и препоръки за предпазване от анемия

Процесът на кръводаряване е благородна кауза, която спасява животи. Освен, че е в полза за здравето на пациентите, той е изключително благотворен и за даряващите кръв. Все пак съществуват и някои рискове, затова е необходимо да се разбере същността на дейността, да се погледне отговорно и да се предоставят необходимите ресурси на тялото, за да се избегне развитието на анемия. Благодарение на днешната статия ще разберете как да стане това.

Спазване на препоръките при кръводаряване

Преди да се задълбочим в процеса на кръводаряване, е важно да разберем значението на спазването на препоръките за кръводаряване. Те са внимателно изработени от медицински специалисти и организации като Американския червен кръст и Световната здравна организация, за да гарантират безопасността както на дарителите, така и на получаващите кръв. А ето и какво е необходимо, за да се случи даряването.

Кой може да се включи в процеса на кръводаряване?

Един от основните аспекти на препоръките за кръводаряване се върти около критериите за допустимост. Всеки човек, който желае да стане кръводарител трябва да:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • е в добро общо здраве
  • не е пътувал скоро до екзотични страни
  • е дееспособен
  • е на възраст между 18 и 65 години
  • е с нива на хемоглобин – за мъжете 135 г/л, а за жените 125 г/л.
  • е с тегло над 50 кг

Освен това на мъжете се разрешава да дарят кръв до 5 пъти годишно, а на жените до 4. Интервалът между две кръводарявания трябва да е поне 8 седмици.

Подготовка за кръводаряване

Подготовката за кръводаряване е също толкова важна за осигуряването на плавен и успешен процес. Препоръките за кръводаряване често включват:

  • Добра хидратация преди процеса – за избягване на световъртеж след даряване
  • Качествено хранене, с богати на желязо храни – намалява риска от развитие на анемия след даряване
  • Без алкохол – може да се отрази негативно на качеството на дарената кръв
  • Без спорт в деня на кръводаряване

Въздействие на кръводаряването и грижа за кръводарителя

Кръводаряването оказва значително влияние върху живота на другите. Благодарение на това става възможно кръвопреливане за различни медицински процедури, включително операции, пациенти със злокачествени заболявания и при спешна помощ за жертви на сериозни травми. Всяко дарение има потенциала да спаси множество животи, което подчертава значението на кръводаряването в здравните системи по света. Все пак обаче не забравяйте и себе си, защото процесът крие и някои потенциални рискове. Важно е да сте запознати с тях, за да вземете правилно и информирано решение. Сред основните рискове е този от развитие на анемия след кръводаряване. Тъй като за активизиране на кръвотворните процеси в това число и синтеза на хемоглобин, тялото се нуждае от:

е добре да помислите как най-добре да си ги набавите. Според данни на американските здравни служби около една четвърт от често даряващите кръв изпитват хроничен недостиг на желязо. Това ги поставя в сериозен риск от развитие на предизвикваната от него желязодефицитна анемия. Дори при еднократно кръводаряване обаче може да минат месеци преди тялото да възстанови нормалния си баланс на трите посочени нутриенти. Понякога храната не винаги може да гарантира това и е необходимо да се потърси друго решение.

Природно решение за намаляване риска от развитие на анемия след кръводаряване

Природата винаги има отговор на даден проблем, а в този случай това е Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този натурален продукт доставя оптимални количества желязо, фолиева киселина и витамин B12 на организма. Като по този начин осигурява защита от анемия след кръводаряване и бързо, и безопасно възстановяване на тялото след това. Освен това продуктът успешно се прилага като допълнение в лечението на вече доказана анемия, при бременност и кърмене, недоимък, възникнал вследствие кръвозагуба, недостатъчно и непълноценно хранене. Има висок профил на безопасност и може да се приема продължително време. Друго негово качество е, че е икономически изгоден като се дозира удобно – само по 1 капсула на ден, след хранене.

Потърсете в аптеките в страната или купете лесно и удобно от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където ви очакват атрактивни цени и актуални промоции.

borola

Сподели:
Scroll to Top