факти за витамин B12

Непознати факти за витамин B12, които е добре да знаете

Замисляли ли сте се какви факти за витамин B12 са известни на хората, но не и на вас? Е, вече не е необходимо, защото ние събрахме най-интересните от тях, които със сигурност ще ви удивят.

Витамин B12 бива наричан още цианкобаламин, както и само кобаламин, което означава няколко съединения с еднакви биологични ефекти. С други думи, когато говорим за витамин B12, то ние имаме предвид групата на кобаламина.

Още един малък факт за витамин B12 е, че той се е доказал като активна съставка в козметиката, която укрепва кожната бариера и облекчава сърбежа, причинен най-вече от суха кожа, както и различни алергии.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Първият от значимите факти за витамин B12, е че той изпълнява важни задачи

За да може тялото ви да образува и обновява нови клетки, както и нервни такива, то се нуждае от този витамин. От своя страна, той играе важна роля в целия клетъчен растеж, съпътствайки клетъчното делене.

Също така, витаминът B12 действа и като мощен междуклетъчен антиоксидант, пречистващ тялото ви от свободните радикали. Както, може би, вече знаете – твърде многото вредни вещества в организма, водят до оксидативен стрес, който е свързан с процесите на стареене и появата на различни заболявания.

Той също има положителен ефект срещу различни възпаления в тялото и по кожата, защото регулира и контролира реакцията на имунната система.

И още – витаминът B12 разгражда хомоцистеина в тялото ви. А, последният се открива там по естествен път. Въпреки това, ако съотношението между аминокиселината в кръвта е твърде високо, то съществува риск от увреждане на кръвоносните съдове, следователно и на мозъка.

Вторият от фактите за витамин B12, е че той се грижи за вашата кожа

Малко хора знаят, че витамин B12 действа както вътрешно, така и външно. Според научни изследвания, той има траен противовъзпалителен ефект, облекчава сърбежа и се грижи за добрия вид на кожата.

Третият от фактите за витамин B12, е че може да си го набавите от много места

Може би, вече разбирате, че вашето тяло не може да произвежда само витамин B12. Въпреки това, бактериите в дебелото черво, могат да го направят, но само тънките черва след това активно могат да го абсорбират чрез специален транспортен протеин или чрез дифузия, т.е. пасивно. Следователно, това означава, че вие трябва да си го набавяте чрез храната (месо, риба и млечни продукти) или чрез различни добавки.

Четвъртият от фактите за витамин B12, е че се нуждаете от него всеки ден

Количеството витамин B12, от което тялото ви има нужда ежедневно, за да протичат всички процеси нормално, варира от човек до човек. Изследвания сочат, че само около половината от приетия през деня витамин B12, действително се „озовава“ в тялото ви, а другата половина – остава неизползваем. Следователно, общата препоръка за прием на витамин B12 е два пъти по-висока от действителната нужда (1 до 2 микрограма – дневно).

И последния, но не и по важност от фактите за витамин B12 и неговия дефицит

Рискът от дефицит на витамин B12 е особено висок при веганите. А, сега ще разберете за част от симптомите, които могат да се появят при едно такова състояние, а те са лоша концентрация и памет, постоянно чувство на умора, стомашно-чревни проблеми, отслабване, както и изтръпване на крайници. А, с всичко това – често съпътства анемията, за която може да научите още интересни факти от нашия блог!

Набавете си необходимите количества от витамин B12 още сега!

Фоливит Феро / Folivit® Fero е мощен, хематологичен продукт с висококачествен състав от витамин B12, фолиева киселина и желязо. Това попълва различните дефицити в организма и подпомага лечението на анемии. Също така, продуктът подпомага кръвообразуването. За най-добри резултати, специалистите препоръчват поне 3 месечен прием от иновативните капсули – Solucaps, усвояващи се бързо и пълно от организма. Без странични ефекти и подходящ за прием при бременност. Осигурете си здравето, което заслужавате!

Може да го намерите в аптечната мрежа в цялата страна, както и да поръчате още сега от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top