дефицит на витамин б12

Дефицит на Витамин Б12 – научете повече за проблема

Дефицит на витамин Б12 е една от главните причини за развитие на анемия. Повече информация за важния витамин ще дадем в следващите редове.

Б12 е „енергийният витамин”

Витамин Б12 е мощен източник на енергия. Той участва в създаването на ДНК, нервни и кръвни клетки, и е ключов елемент за правилното функциониране на мозъка и имунната система. Без нормални количества в организма, човешкият метаболизъм не може да работи на пълни обороти. Всички изброени свойства правят витамин Б12 изключително важен за здравето.

Някои хора са предразположени към дефицит на витамин Б12

Добри количества на витамин Б12 се откриват в месото и животинските продукти. Именно поради тази причина, вегетарианците и строгите вегани са най-уязвимата група за развитие на дефицит на витамина.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Към рисковите групи спадат и хората над 50-годишна възраст. С напредване на възрастта стомахът започва да произвежда по-малко стомашна киселина, която е ключова за усвояването на витамина. Така дори при нормален прием може да се развие дефицит. Други фактори, които допринасят за неправилно абсорбиране на витамина в напреднала възраст, са лошият апетит, недохранването и приемът на определени медикаменти. Предразположените хора е необходимо да приемат допълнително витамин Б12 под формата на суплемент.

Дефицит на витамин Б12 може да възникне при прекомерна употреба на алкохол

Редовното прекаляване със спиртните напитки може да предизвика гастрит или дразнене на стомашната лигавица. Това, от своя страна, може да попречи на нормалното производство на стомашна киселина и да намали усвояването на витамин Б12. Елементът се съхранява в черния дроб, а алкохолът нарушава функциите му. Така може да причини изчерпване на запасите на витамин Б12 или да затрудни използването му от черния дроб.

Ранните симптоми могат да бъдат объркващи

Неслучайно витамин Б12 е наричан „енергийният витамин”. Недостатъчният му прием нарушава производството на червени кръвни телца, а резултатът се изразява в умора, объркване и обща слабост. Проблемът, според специалистите, е че тези симптоми се проявява различно при всеки, и трудно подсказват за реалната си причина. Ако често се чувствате замаяни, трудно ви е да мислите и изпитвате необичайна умора, е време да посетите личния си лекар.

Недостигът му може да предизвика трайни последици

Дълговременният дефицит на витамин Б12 може да доведе до трайни последици за здравето. Сред тях са тежки, необратими неврологични нарушения, като загуба на памет, дезориентация и неспособност за концентрация. Други трайни странични ефекти могат да бъдат увреждане на нервите, безсъние, еректилна дисфункция, затруднения в контрола на червата и пикочния мехур.

Правилен подход при дефицит на витамин Б12

Най-често срещаното последствие от дефицит на витамин Б12 е развитие на анемия. За да го избегнете, своевременно компенсирайте недостига на витамина. Това можете да сторите, като започнете прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът има действие, насочено към възстановяване на дефицитите в организма на витамин Б12, желязо и фолиева киселина. По този начин съдейства за нормализиране на кръвообразуването и успешно овладяване на анемията.

Всички съставки в продукта са с високо качество, чистота и профил на безопасност. Намират се под формата на течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-мощно действие, и цялостно и бързо усвояване на активните вещества.

borola

Сподели:
Scroll to Top