вредни храни при анемия

Вредни храни при анемия – избягвайте консумацията на тези

Ако избягвате консумацията на някои вредни храни при анемия, то би могло много по-лесно да се справите с проблема. Анемията е сериозно състояние, което не трябва да се пренебрегва и е добре да се вземат под внимание всички фактори за нейната поява. Затова и в следващите редове сме подготвили списък с храни, които пречат на усвояването на желязото и са с противопоказно действие при малокръвие.

Вредни храни при анемия, съдържащи танини

Танините са растителни вещества, които са често срещани. Те се съдържат в кафето, чая, както и в някои плодове като нар, горски плодове, плодови сокове, ядки, бобови растения и някои билки. Абсорбцията на желязо се извършва предимно в дванадесетопръстника и горната част на тънките черва. Понякога танините, могат да се свържат с молекулите на желязото и така да попречат за неговото усвояване в организма. Така то не се абсорбира напълно от тялото, което води и до анемия с дефицит на желязо. Затова тези съединения спадат към категорията вредни храни при анемия и е добре да бъдат ограничени в менюто на страдащите от хематологичното състояние.

Вредни храни при анемия, богати на глутен

Храните, богати на глутен могат значително да влошат анемията, което ги прави и противопоказни при състоянието. Това е така, защото глутенът може да увреди чревната стена и да попречи на абсорбцията на желязо и фолиева киселина, които са необходими за производството на червени кръвни клетки. А това от своя страна води до неправилното им усвояване от организма, а по-късно и до анемия. Това важи особено за хората страдащи от цьолиакия – заболяване, при което тънките черва са увредени, тъй като пациентите са алергични към глутен.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Вредни храни при анемия със съдържание на калций

Минералът пречи на усвояването на желязо и следователно консумацията на съдържащи калций хранителни продукти в комбинация с други, богати на желязо храни може да повлияе на това колко желязо се усвоява от тялото. Поради тази причина трябва да се избягват млечни храни като: прясно мляко, кисело мляко и сирене. Препоръчително е техният прием да бъде ограничен, но не изцяло изключен от менюто, а да се консумират на по-големи интервали от време.

Вредни храни при анемия с полифеноли в състава си

Въпреки полезните си антиоксидантни свойства, полифенолите са добре познати инхибитори на абсорбция на желязо. Добре е храни като какао, кафе, ябълки, подправки, орехи и др., които съдържат полифеноли или фенолни съединения да се избягват от хора с доказана анемия. Преустановяване на консумацията им 1 час преди и 2 часа след хранене ще е напълно достатъчно за възстановяване от хематологичното състояние.

Без вредни храни при анемия, но с прием на природен продукт с доказан ефект при малокръвие

Справянето с анемията е комплексен процес, който изисква и прием на продукт с доказано качество и оптимален ефект. В този случай Фоливит Феро / Folivit® Fero е идеален за целта. Това е природно хематологично средство, което осигурява на организма висококачествена комбинация от:

  • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Рационалната им комбинация оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването чрез синтеза на нови червени кръвни телца и хемоглобин. Освен това успешно се справя с овладяване на хематологичното състояние като дефицитите, които са причина за неговото развитие. Има висок профил на безопасност и може да се използва при бременност, от деца, след раждане и при продължителна хемодиализа. Друго негово предимство е удобният му прием, само по 1 капсула на ден, след хранене, което го прави и икономически изгоден.

Потърсете го в аптеките или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top